Megszületett az új gázárképlet

2010.11.18. 07:43
Januárban a legkisebb fogyasztók gázszámlája 0,5 százalékkal, a legnagyobbaké 9 százalékkal nő – értesült a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja, hogy az energetikai kormányzat és a szolgáltatók az új gázárképletről is megállapodtak, bár az új rendszer több céget veszteségbe taszíthat.

A Napi Gazdaság információja szerint a hét elején megállapodás született a gázszolgáltatók és a kormány között az egyetemes szolgáltatói körben (azaz a lakossági és a kisebb intézményi, céges fogyasztók számára) január elsejétől érvényes hatósági ármeghatározás alapképletéről.

Ennek értelmében 60 százalékban a hosszú távú orosz gázmegállapodásokban szereplő ár, 40 százalékban pedig a rotterdami tőzsde spot ára határozza majd meg az egyetemes szolgáltatásban a földgáz árát. A Gazprom a múlt héten közölte: európai vásárlóknak a negyedik negyedévben az előző periódus 318 dolláros ára helyett köbméterenként átlagosan 327 dollárért adja a földgázt.

A lap úgy tudja, hogy ha a szolgáltatók az árképlet mellett nyereséget érnek el, azt be kell fizetniük a költségvetésbe, az elért veszteség azonban őket terheli. Emellett jelentősen csökken a hálózatüzemeltetők elismerhető költségeinek köre.

A jövő év elejétől a fogyasztás mennyiségétől függő, sávos rendszerben emelkedhet az egyetemes szolgáltatói körben a gáz ára: a legkisebb fogyasztók 0,5, a legnagyobbak pedig kilenc százalékkal vásárolhatják drágábban a földgázt. Úgy tudni, a szolgáltatók tetszését nem nyerte el az új rendszer, amely nyomán több iparági szereplő lehet veszteséges jövőre, legrosszabbul pedig a zömében kisfogyasztó ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatók járhatnak.

Szolgáltatói körökből korábban úgy értesült a lap, hogy a gázárak emelését az energiaszektorra kivetett válságadó mindenképpen indokolja. Ez egyelőre nem látszik, de a cégek által indokoltnak tartott idei áremelések elmaradása milliárdos kiesést okoz az ágazatban.