Orbán: A magyar bankadó brutális

2010.11.18. 14:45 Módosítva: 2010.11.18. 14:46
„A magyar bankadó brutális” – ismerte el Orbán Viktor, ugyanakkor megerősítette, hogy a bankadó jelenlegi formájában 2012-ben megszűnik. Akkor majd vagy az európai szinten megvalósított bankadóra, vagy a többi európai ország gyakorlatára tér át Magyarország. Orbán Viktor miniszterelnök Párizsban a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében (IFRI) tartott előadásában elemezte az ország általános gazdasági helyzetét is.

Orbán meglátása szerint a gazdasági válság előtti tapasztalatok azt mutatják, hogy Közép-Európa „az európai versenyképesség egyik kulcstérsége” és az Európai Unió „egyik legperspektivikusabb” régiója. A gazdasági válság után is feltehetően ez a térség lesz a gazdasági növekedés motorja, és kétszer akkora növekedést fog produkálni, mint a nyugat-európai országok.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amelyik a csatlakozása óta nem tudta emelni a gazdasági növekedését, és az államadósság az ötven százalék körüli szintről nyolcvanszázalékos szintre emelkedett, miközben az életszínvonal zuhant. Orbán szerint a gazdasági süllyedést züllés is kísérte, amely a magas korrupcióval, nem ritka hatalmi visszaélésekkel, valamint a közéletben a civilizált közbeszéd, a megbízhatóság és a korrektség hiányával jellemezhető.

Orbán szerint a komoly gazdasági válság után Magyarország négy hónap alatt kiutat talált a csődhelyzetből. A rövid távú siker – ami azt jelenti, hogy a költségvetési hiány idén legfeljebb 3,8 százalékos, jövőre háromszázalékos lesz – azonban nem feledtetheti a csapda lényegét, a nyolcvanszázalékos GDP-arányos államadósságot, ami a tervek szerint 2014–15-re csökkenhet hetven százalékra.

A miniszterelnök elismerte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül Magyarország összeomlott volna. Szerinte azonban az országnak most már nem politikai alkukkal megszerezhető forrásokért kell „ácsingóznia” a nemzetközi szervezeteknél, hanem vissza kell térnie a pénzpiacokra, és onnan kell igényeit fedeznie. Ennek azonban súlyos feltétele a kiszámíthatóság, a szavahihetőség, az ellenőrzés alatt tartott költségvetési hiány és a világos közép- és hosszú távú stratégia.

A bankadóról Orbán hangsúlyozta, nem tartja érdemnek, hogy Magyarország vezette be elsőként, de látható, hogy lassanként több uniós ország is követi a példát, és feltehetően 2012-ig kialakul egy egységes európai bankadórendszer. A miniszterelnök elismerte, hogy „a magyar bankadó brutális”, és megerősítette, hogy jelenlegi formájában 2012-ben megszűnik. Akkor vagy az európai szinten megvalósított bankadóra, vagy a többi európai ország gyakorlatára tér át Magyarország.