Orbán: Benne van a kudarc a gazdaságpolitikában

2010.11.18. 17:06
A legnagyobb gond, amivel egész Európához hasonlóan Magyarország is jelenleg küszködik, az eladósodottság, ezért minden erőnket az államadósság szintjének csökkentésére kell mozgósítanunk - mondta csütörtökön Orbán Viktor Párizsban Angel Gurríával, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) főtitkárával elköltött munkaebédjét követő sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az elemzőknek nincsen könnyű dolga a speciális magyar helyzetre szabott szokatlan gazdaságpolitikai kísérlettel, mert annak egyes részei egyértelműen tetszenek a piacnak (az alacsony költségvetési hiány, az államadósság csökkentése), más részeit, mint például a bankadót, a válságadót vagy a nyugdíjrendszer két pillérének egyesítését viszont "gyűlöli" a piac.

Orbán szerint ezért a magyar kormány által készített "gazdaságpolitikai mixtúra" csak gondos elemzéssel fejthető meg. A miniszterelnök számít az OECD rendszeres időközi értékeléseire annak érdekében, hogy a szokatlan gazdaságpolitika állása mindig felmérhető legyen.

Orbán elismerte, hogy "nem lehet megmondani előre, hogy beválik-e vagy sem" ez az újfajta gazdaságpolitika, s "a kudarc esélye is mindig benne van egy ilyen kísérletben". "De mi a siker esélyét akarjuk valóra váltani" - tette hozzá.

Véleménye szerint ennek a kísérletnek vannak olyan elemei, amelyek később nemzetközi érdeklődésre is igényt tarthatnak. Példaként említette a családtámogatási rendszert, az államadósság csökkentése érdekében tett lépéseket vagy az egykulcsos adórendszert.

A kormányfő megerősítette, hogy a kormányzatnak az az ambíciója, hogy Magyarország a ciklus végére Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyen. Ehhez meglátása szerint egyszerre kell beszállni egy adó- és hiánycsökkentési, valamint egy gazdasági növekedési versenybe.

Davosból jött a recept

Orbán elmondta, hogy politikájában az OECD főtitkárától tavasszal Davosban kapott tanácsot követte mostanig. Arra a kérdésre ugyanis, hogy "mit lehet tenni abban a helyzetben, amikor megöröklünk egy olyan költségvetést, amelyben a számok nem felelnek meg a valóságnak, ugyanakkor olyan a nemzetközi helyzet, hogy a valós számok nyílt feltárása azonnali piaci összeomlást eredményezne", Angel Gurría korábban azt válaszolta, hogy sokat kell dolgozni és keveset beszélni, s így az év végre a költségvetésben és a valóságban szereplő számokat összhangba lehet hozni - árulta el Orbán.

"Na én ezt a politikát követtem időnként vitákat kiváltó döntésekkel, de a valóságot és a költségvetésben szereplő 3,8 százalékos hiányt összhangba hoztuk. Az már igazi szám, és nem egy olyan magyar szám, amilyenhez eddig hozzá voltak szokva a világban" - tette hozzá. Azt is megerősítette, hogy a kormány jövőre 3 százalékosra tervezi a hiánycélt.

Jelezte, hogy a 2011 nagyon fontos lesz a kormányzat számára, mert ez lesz az első olyan év, amelyben saját költségvetését kell megvalósítania, és ehhez számít továbbra is az OECD támogatására.

Újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy a jegybank függetlensége Magyarországon biztosított, és ezen nem is kíván változtatni.