Új kézbe kerülhet a Kaiser Food

2010.11.18. 14:35
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Penta Csoporthoz tartozó Debreceni Csoport Kft. - a Tarandus Kft. üzletrészének megvásárlása révén - megszerezze a Kaiser Food Kft. feletti irányítást.

A húskészítmények piacán és a friss húspiacon aktív Debreceni Csoport Kft. közvetlen tulajdonosa a Penta Csoport élelmiszer vállalkozásait összefogó cég, a Mecom Group s.r.o, amely húskészítmény termékeit elsősorban a szlovák piacra szánja, de termelése 10-15 százalékát Csehországba, Lengyelországba és Magyarországra exportálja.

A Debreceni Csoport húskészítményeit a magyar piacon kívül számos országba exportálja, ez utóbbiból származó árbevételének túlnyomó része az EU országaiba irányul, azon belül is annak jelentős hányada Szlovákiába. A vállalkozás belföldi árbevételének túlnyomó többsége a saját termelésű friss húsok és húskészítmények (vörösáruk, sonkafélék, kenős áruk, penészes szalámik és szárazkolbászok) értékesítéséből adódik.

A Penta Csoport - további leányvállalatain keresztül - közvetetten is részt vesz különböző üzleti tevékenységekben a magyar piacon, ám ezek nem kapcsolódnak sem a hús-, sem pedig a húsfeldolgozási piachoz, hanem azoktól nagyban különböző termékkategóriákat (például állateledelek-, dróthuzalok, műanyag nyílászárók értékesítése) érintenek.

A húsfeldolgozási piacon aktív Kaiser Food gyártja a "Kaiser" márkatermékeket (szalámikat, sonkákat, szalonnákat), valamint a régió különböző élelmiszer üzletláncainak és élelmiszer üzleteinek kereskedelmi márkás termékeit is.

A Debreceni Csoport és a Kaiser Food előállításának piaci bázisa országos, valamint értékesítésük nagy része is belföldön realizálódott 2009-ben. Mivel az összefonódásban részt vevő vállalatok a vörösáruk, a kolbászok, a szalámik, a füstölt, főtt késztermékek, a szalonnák, a friss sertéshús előállításának, valamint a friss marhahús előállításának piacain vannak jelen, a versenyhivatal az összefonódás hatásainak értékelése során ezekre a piacokra koncentrált.

A magyarországi vörösáruk, kolbászok, szalámik és füstölt, főtt húsok piacait elemezve a GVH megállapította, hogy a Debreceni Csoport és a Kaiser Food együttes részesedése nem haladja meg a 20 százalékot.

A vörösáruk piacán a Debreceni Csoport-Mecom Group vállalatok együttes árbevételi alapon számított piaci részesedése közel másfélszeresére nő a Kaiser Food megvétele révén, de jelentősen elmarad a piacvezető, és néhány százalékkal a második legnagyobb vállalkozás piaci részesedésétől is.

A kolbászok piacán együttes részesedésük árbevételi alapon számítva ugyan közel kétszeresére nő, s ezzel a második legnagyobb szereplővé válnak, ám oly módon, hogy a piacvezető szerepe továbbra is kiemelkedő marad, valamint a rangsorban harmadik legnagyobb piaci szereplőnek a piaci részesedése nem sokkal marad el az övéktől.

A magyarországi szalámik piacán a cégek együttes részesedése árbevételi alapon számítva több mint kétszeresére nő, azonban még így sem éri el a piacvezető piaci részesedésének egyharmadát.

Végül pedig, ami a magyarországi füstölt, főtt húsok piacát illeti, ott a Debreceni és a Mecom Csoportot is magába foglaló Penta Csoport piaci részesedése közel egyharmaddal nő, és ezzel a piacvezető vállalkozáshoz közel hasonló méretre tesz szert, azonban továbbra is csak a második legnagyobb piaci szereplő marad.

Az érintett vállalkozáscsoportok kizárólag a friss húsok piacán vannak jelen az értékesítési lánc egymást követő fázisaiban, ahol a Penta Csoport és a Kaiser Food vevőként, a Penta Csoport - alacsony piaci részesedéssel - eladóként is jelen van.

A Kaiser Food Debreceni Csoportba való kerülése a feldolgozott húskészítmények piacain sem eredményezheti a verseny lényeges csökkenését, mivel mind a Debreceni Csoportnak, mind a Mecom Group-nak nagyobb a friss húsáru igénye, mint az általuk előállított friss hús mennyisége, így maguk is döntő többségben beszerzésre szorulnak ezen a területen.

Amennyiben mégis szállítana friss húst akár a Debreceni Csoport, akár a Mecom Group a Kaiser Food-nak, akkor a Kaiser Food friss sertéshús-igénye a 2009. évi tényleges friss húsfelhasználás alapján csupán töredékét tenné ki a teljes Debreceni Csoport és a Mecom Group friss sertéshús előállítási kapacitásának. A Mecom Group ugyanakkor nem aktív a magyar frisshús termékek piacán, eseti jelleggel a Debreceni Csoport értékesít friss húst a Mecom Group-nak, amit az jellemzően friss húsként értékesít tovább a szlovák piacon.

Mindezek alapján a versenyhivatal arra az álláspontra jutott, hogy mivel az összefonódással kapcsolatos káros versenyhatás nem valószínűsíthető, a tranzakció megvalósulását engedélyezi.  • Tippek
  • Bankszámla