Kiiktatná a költségvetési kontrollt a Fidesz

2010.11.19. 18:41 Módosítva: 2010.11.20. 16:34
Önálló képviselői indítvánnyal vonná el a Fidesz a Költségvetési Tanács pénzét, ezzel a költekezési fegyelem fölött őrködő testület működése nyilvánvalóan ellehetetlenülne. Az elvont pénz egy közalapítványhoz kerülhet, ami a cigány gyerekek oktatását támogatja. A Fidesz frakció sajtóirodája szerint a módosítót a Fidesz megszavazza. Egy Népszabadságban kiszivárgott hangfelvételen a fideszes Farkas Flórián arról beszélt, hogy véget kell vetni a roma alapítványi mutyinak, mert tízmilliók tűnnek el.

Bár a jövő évi költségvetés sarokszámai alapján a Fidesznek fontos a költségvetési fegyelem, a párt parlamenti frakciója most mégis támadást indított a felelős gazdaságpolitika fölött őrködő Költségvetési Tanács (KT) ellen.

A fideszes Varga József egyéni képviselői módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, mellyel a KT működésére szánt 835,5 millió forintot tízmillióra csökkentené. Varga a 825,5 milliós különbözetet a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA) csoportosítaná át, amit plusz százmillióval fejelne meg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány előirányzatából.

Mire jó a KT? 

A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához."  Forrás: mkkt.hu

A Költségvetési Tanács (KT) amerikai típusú intézmény, elemzéseivel az államadósság fenntarthatóságát hivatott biztosítani. Ha megszüntetik, akkor ildomos lenne létrehozni helyette valamit - mondta Samu János, a Concorde makroelemzője. A lengyeleknél az alkotmányba építették az adósság fenntarthatóságát biztosító funkciót, de ezt akár az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is el tudná látni. Erre akkor lenne alkalmas, ha nemcsak a KT szerepét, de a szervezet szakembereinek egy részét is átvenné. Samu János szerint most még nem igazán lehet látni, hogy mi lesz a KT sorsa.

A kérdés csak az, hogy holnap, vagy egy hónap múlva szüntetik meg az intézményt – mondta név nélkül egy másik elemző. Szerinte a kormány megpróbálja leépíteni a döntéseit kritizáló szakmai ellensúlyokat. A Költségvetési Tanács az egyik olyan utolsó független szakmai szervezet, amely pártsemlegesen, szakmai alapon kontrolálja a kormányt. Ezt a kontrollfunkciót szerinte az ÁSZ a jelenlegi vezetés mellett nem biztos, hogy el tudja látni. A KT pénzét elvonó javaslat aligha egyéni kezdeményezés, és nem is érhette váratlanul Kopicsékat, vélte forrásunk. Amikor kemény kritikát fogalmaztak meg a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban, már érezhették a vesztüket.

A Költségvetési Tanácsnál megkeresésünkre nem kívántak reagálni a módosítójavaslatra.

Egyéni akció?

Varga József az Indexnek azt mondta, javaslatát előzetesen nem egyeztette senkivel, visszajelzést még nem kapott, és frakciótársaival tegnap óta nem találkozott. A politikus célja a cigányság integrációjának felgyorsítása, ehhez keresett forrást a költségvetésben, és úgy látta, hogy a KT pénze pontosan elég lenne a közalapítvány ösztöndíjprogramjának támogatásához. Varga azzal érvelt, hogy a KT és az Állami Számvevőszék feladatai nagyon hasonlóak, így fölösleges két különálló intézmény fenntartása. Varga szerint a Fidesznek és a kormánynak is döntenie kell, hogy a cigányság integrációja vagy a KT mellé áll.

Felhívtuk az alapítványt is, ahol megtudtuk, hogy Varga 2006 óta már nem elnök, sőt, azt mondták, hogy már nincsenek is kapcsolatban a politikussal. Ehhez képest Varga azt állította, konzultált a közalapítvány igazgatójával, aki tudatta vele, hogy mennyi pénzre lenne szükség a 2000-2001-ben már működő, több tízezer roma fiatalt érintő ösztöndíjrendszer finanszírozásához.

Megkerestük a Fidesz parlamenti frakciójának sajtóirodáját is, ahol nem csupán tudtak Varga javaslatáról, hanem megerősítették, hogy a módosítójavaslatot komolyan kell venni. A Fidesz-frakció biztosan meg fogja szavazni.

A történet pikantériája, hogy a Népszabadságban kiszivárgott egy hangfelvétel, amiben az ismert fideszes roma politikus, Farkas Flórián az „alapítványosdi játszma" és konkrétan a MACIKA megszüntetéséről beszél – ez utóbbit fideszes forrásaink cáfolták –, mivel Farkas szerint több tízmillió forintot loptak el a gyerekek ösztöndíjából.

Túl kritikusak voltak?

Középtávon a jelenleg ismert gazdaságpolitikai döntések alapján kirajzolódó költségvetési pálya nem fenntartható – fogalmazott meg általános kritikát az Inforádióban november 17-én Kopits György, a Költsgévetési Tanács elnöke. Szerinte ellentmondás van a költségvetés és a makrogazdasági előrejelzések között. A kabinet célja az adósságráta csökkentése, de ehhez olyan intézkedések kellenek, amelyek nem szerepelnek a jövő évi büdzsé tervezetében - mondta Kopits György. A Költségvetési Tanács elnöke hétfőn a költségvetés általános vitájában is éles kritikát fogalmazott meg: a költségvetési törvényjavaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv, amelynek esetleges sikertelensége tetemes károkat okozhat.

„Ebben a büdzsében nincsenek olyan állandó jellegű döntések és intézkedések, amelyek javítanának a költségvetési egyenlegen, amikor az ideiglenes intézkedések kifutnak, rosszabb helyzetbe kerülhetünk" - vélte. Ostorozta a pénztárpénzek államosítását is, szerinte, ha a magánnyugdíjpénztárakból származó vagyont nem az államadósság csökkentésére fordítja a kormány, hanem folyó kiadásokra, akkor az újabb lépés a fenntarthatóság ellen.

Kopits azonban több dologban is osztotta a kormány álláspontját, szeptemberben például ő is az újabb IMF-hitel ellen érvelt. Úgy vélte, nem azért kell szigorú gazdálkodás, mert a valutaalap megköveteli tőlünk, hanem magunkért és a következő nemzedékekért. „Az igazi gazdasági függetlenség az, ha megpróbálunk ésszerűen gondolkodni, és közben végrehajtjuk a szükséges reformintézkedéseket" - mondta egy interjúban.

A Költségvetési Tanács elnökétől az előző kormány is sok kritikát kapott. Kifogásolták, hogy a minisztérium nem tudja számokkal, érvekkel alátámasztani számításait. „Sokszor még az sem volt tudható, a kormányzat milyen adatokból indult ki" -kritizálta akkor Oszkóék költségvetését.