Gyárfás
19 °C
35 °C

S&P: Magyarország a legnagyobb adós, amelyik elvesztheti befektetői osztályzatát

2010.11.19. 17:33
Továbbra is Magyarország a "bukott angyallá" válással - vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől - veszélyeztetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a Standard & Poor's által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között - áll a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének Londonban kiadott havi összesítésében.

A "bukott angyal" (fallen angel) a befektetésre ajánlottból spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban. A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása a befektetésre ajánlott sáv alsó szélét jelentő "BBB mínusz", leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A Standard & Poor's július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott "BBB mínusz" adósbesorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira".

Akkori elemzésében az S&P e lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kirótt adót, amelynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, és ezáltal hitelezési képességét is.

A "bukott angyalokról" és a "potenciális bukott angyalokról" most kiadott legújabb összesítésében a Standard & Poor's ugyanerről a kérdésről - csakúgy, mint az előző hasonló kimutatásban - úgy fogalmazott: a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás a cégnek azt a véleményét tükrözi, hogy a kormány által a közfinanszírozási helyzet konszolidálására kidolgozott terv "kulcsfontosságú alkotóelemei károsnak bizonyulhatnak" a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, gyengítve a kormány képességét arra, hogy a közfinanszírozást fenntarthatóbb alapokra helyezze.

Az S&P az új kimutatásban közölte: Magyarország - összesen 55,606 milliárd dollárnak (39,92 milliárd eurónak) megfelelő, a hitelminősítő által besorolással ellátott adósságállománya alapján - "a legnagyobb potenciális bukott angyal", vagyis a Standard & Poor's osztályzati listáján szereplő adósok közül a legnagyobb olyan, amelyik elveszítheti befektetésre ajánlott osztályzatát.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

A "BBB mínusz" a befektetési kategória alapszintje; ha a Standard & Poor's ezt a magyar besorolást rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát. Jelenleg három olyan EU-tagállam van - Lettország, Románia és Görögország -, amelyekre a hitelminősítők nem befektetői ajánlású, azaz "bóvli" besorolásokat tartanak érvényben.

Az S&P e hónap első hetében mindazonáltal változatlan szinten és kilátással megerősítette a magyar adósbesorolásokat. Ehhez fűzött akkori londoni elemzésében közölte ugyanakkor, hogy megítélése szerint a kormány által a hiánycélok teljesítése és az egységes személyi jövedelemadó költségeinek kompenzálása végett a bankokra, valamint a távközlési, az energiaipari és a kiskereskedelmi szektorokra kirótt, "jórészt ad hoc, átmeneti" illetékek "nem sokat segítenek" a strukturális jellegű hiány kezelésében.

A magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztéséről a Standard & Poor's úgy vélekedett, hogy jóllehet ez alkalmas a kormányzati szféra deficitjének mérséklésére, ám alááshatja a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságát, különösen akkor, ha az intézkedés állandósul.

A hitelminősítő az osztályzati megerősítéshez fűzött november eleji elemzésében közölte, hogy "a magyar közfinanszírozás minőségét illetően visszalépésnek" tekinti a magánnyugdíj-átutalásokkal kapcsolatos intézkedéseket. A Standard & Poor's a most kiadott új összesítésben kiemelte, hogy világszerte jelenleg összesen 54 "potenciális bukott angyal" szerepel osztályzati listáján; ezek adóskockázati besorolással ellátott összadóssága 258,59 milliárd dollár.

Az érintettek zöme cégadós. Magyarországon kívül még egy államadós szerepel az S&P listáján a befektetői fokozat alá minősítéstől fenyegetett adósok között: Izland, 8,2 milliárd dollárnyi adóssággal.