A zalaiak szerint idén nem drágul a fenyőfa

2010.11.21. 14:21 Módosítva: 2010.11.21. 14:27
Nem drágul idén a karácsonyfa, mondják a zalai őstermelők. A lucfenyő métere háromezer, az ezüsté négy-ötezer, a Nordmann-fenyőé öt-hatezer forint körül lesz várhatóan a piacokon.

Az őstermelők már pakolják az első fenyőfaszállítmányokat a Zala megyei Surdon és Nemespátrón. Erről a vidékről egy-egy termelő általában ezer darabot ad el. Egy részét helyben kereskedőknek értékesítik, a többit maguk viszik a nagyobb városok, főleg Budapest piacaira.

D  VG20091124004

Schifter Istvánné surdi termelő elmondta: semmiképpen nem emelnek árat, örülnek, ha az elmúlt öt év átlagárain el tudják adni a fát. Hozzátette: évek óta ez a helyzet.

Az idei év csapadékos időjárása főleg a Nordmann-fenyőkre volt hatással. A sok eső miatt sok fának kopasz a teteje, ahogy a termelők mondják. Ez azt jelenti, hogy az átlagosnál magasabbra nőtt a fák vezérága, így a teteje nem elég sűrű.

fenyo

A termelők szerint az, aki szép Nordmann-fenyőt akar venni, jobban teszi, ha nem vár, mert karácsony közeledtével már biztosan nem lehet ilyet kapni. A termelők azt mondják: a sok eső miatt költségeik is jelentősen megnövekedtek. A nagy konkurencia és a most is érződő válság miatt azonban nem tudnak árat emelni.

Semmi köze Normandiához

A kaukázusi jegenyefenyő (Nordmann-fenyő, nordmannfenyő, Abies nordmanniana) dísznövényként Magyarországon is terjedő, karácsonyfának is divatos örökzöld. Tévesen gyakran „normann”, illetve „normand” fenyőnek hívják, pedig se a normannokhoz, se a róluk elnevezett Normandiához semmi köze; nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta. (forrás: Wikipédia)