Januárban jön a Nemzeti Külgazdasági Hivatal

2010.11.21. 22:57
A kormány létrehozza a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt, amellyel a kabinet többek között a kis- és középvállalkozások (kkv-k) külgazdasági törekvéseit és a külföldiek magyarországi befektetéseit kívánja előmozdítani, írja a Világgazdaság online kiadása.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent, és 2011. január elsején hatályba lépő kormányrendelet alapján számol be a lap az új hivatalról. Eszerint a hivatal önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely egy központi és több belföldi területi szervből áll.

A kormány október 27-én döntött arról, hogy központi hivatallá alakul az ITD Hungary Zrt. - a kormány export- és befektetés-ösztönzési feladatokat ellátó eddigi háttérintézménye - és hogy a 2011. január elsejétől felálló új hivatal tulajdonosi és felügyeleti jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja. A rendelet szerint a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökét és elnökhelyettesét határozatlan időtartamra a miniszter nevezi ki és menti fel.

A hivatal többek között javaslatot tesz a kereskedelemfejlesztés és befektetés-ösztönzés rövid, közép- és hosszú távú céljainak kialakítására, a célok elérését biztosító gazdasági és egyéb feltételrendszer kialakításának irányaira, valamint részt vesz a külgazdasági stratégia végrehajtásában és segíti a kereskedelemfejlesztésért és befektetésösztönzésért felelős minisztert e tevékenysége ellátásában, írja a lap.

A hivatal emellett közreműködik a kereskedelem-fejlesztési és befektetés-ösztönzési szakmai anyagok összeállításában, előkészíti a külföldi befektetők magyarországi befektetéseivel kapcsolatos egyedi döntési javaslatokat. Feladata lesz, hogy részt vegyen a kereskedelemfejlesztési és befektetésösztönzési elképzelések kidolgozásában és valósításában, emellett előkészíti a kiemelt beruházási projektek támogatásával kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal, kereskedelemfejlesztési tevékenysége keretében közreműködik például az exportlehetőségek felkutatásában, üzleti partnerek közvetítésében és üzletember-találkozók megszervezésében a magyar vállalkozások számára, valamint információkat gyűjt és továbbít kkv-knak az export és tőkekihelyezési tevékenységgel elérhető európai uniós és magyarországi pályázati lehetőségekről.