Bedőlt a Pizza Hut Magyarországon?

2010.11.23. 14:12
A magyarországi éttermek száma kettőre csökkent, a házhozszállítás szünetel.

Bezárt az első magyarországi Pizza Hut, a Király utca és a Nagykörút sarkán fekvő étterem 18 évvel ezelőtt nyitott meg, és néhány hete végleg bezárt. (Az üzletben jelenleg építkeznek, a plakátok szerint egy CBA nyílik.)

Nemrég zárt be a lánc egy másik belvárosi üzlete a Károly körúton. A láncot üzemeltető Amrest kft. negyedéves pénzügyi gyorsjelentéséből is kiderül: az éttermek száma kettőre csökkent, a Pólusban és az Aréna Plázában található még Pizza Hut. A lánc az idei évet még öt egységgel kezdte.

1994.  Benkő László és Som Lajos a Vörösmarty tér sarkánál megnyílt a Rock City Étterem-centrumban, ahol a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken, a Dunkin Donut's és a Baskin Robbinsnyitott üzletet.   (Fotó: Rózsahegyi Tibor)
1994. Benkő László és Som Lajos a Vörösmarty tér sarkánál megnyílt a Rock City Étterem-centrumban, ahol a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken, a Dunkin Donut's és a Baskin Robbinsnyitott üzletet. (Fotó: Rózsahegyi Tibor)

Szünetel a házhozszállítás is. Pizzát lehet rendelni, de csak a két még működő étterem valamelyikénél lehet felvenni az ételt.

Sikersztori volt

Az első Pizza Hut 1992-ben nyílt meg Magyarországon. Budapesten kívül Győrben, Pécsett, Miskolcon és Szegeden nyitottak meg éttermeket, 2006-ban összesen tizenkettőt Magyarországon. A Wikipedia szerint a cég fénykorában 22 üzletet üzemeltetett Magyarországon. A Pizza Hut sokáig a harmadik legnépszerűbb gyorsétteremnek számított. Az Amrest üzleti jelentése szerint a 2006-os évet 12 étteremmel kezdte a lánc, a bezárások azóta több-kevésbé folyamatosnak tekinthetőek. (Az ugyancsak az Amrest üzemeltette KFC-éttermek száma viszont nőtt.)

 

A Pizza Hut magyarországi éttermei 2005 óta nem a cég tulajdonában vannak, hanem franchise rendszerben az AmRest üzemelteti azokat. Az AmRest a Pizza Hut mellett a KFC és Burger King gyorséttermeket és Starbucks kávézókat is üzemeltet ilyen módon, különösen a kelet-közép európai régióban.

Az itthon a KFC-t és a Starbucksot képviselő céget még a múlt csütörtökön megkerestük, de az éttermek megszűnéseinek és a házhozszállítás szüneteltetésének okait firtató kérdéseinkre még nem kaptunk választ.

Az Egyesült Államokban a gyorséttermek eladásai növekedésnek indultak 2010-ben, a Pizza Hut áprilisban 5%-kal nőtt az előző évhez képest, köszönhetően a gyorséttermek a hagyományossal szembeni olcsóbb árainak.