Századvég: A kormány a többséget még nem győzte meg nyugdíjügyben

2010.11.23. 14:07
A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatást végzett a nyugdíjpénztári átlépések kapcsán. A többség hallott az állami pillérbe való átlépés lehetőségéről, de végleges döntésében még bizonytalan, miközben a tagok harmada biztosan marad a második pillérben. A kasszatagok többsége nem tudja, hogy mennyi pénze gyűlt össze pénztári számláján, de ettől függetlenül nem reménykedik túl magas nyugdíjban.

A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása szerint a kérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy 2011-től szabadon eldönthető, szeretne-e valaki magánnyugdíj-pénztár tagja lenni, vagy visszalép az állami pillérbe. A pénztártagok 9 százaléka nem értesült még erről a lehetőségről.

A biztosítottakat arról is kérdezték, a pontos összeg megnevezése nélkül, tudják-e mennyi megtakarítással rendelkeznek magánnyugdíj-pénztári számlájukon. A tagok többsége, 37 százaléka nem tudta, mennyi pénz van az egyenlegén. 34 százalékuk nagyjából, 29 százalékuk pontosan tudta hány forint van számláján.

 

A többség bizonytalan, az emberek harmada biztos nem lép át

A Századvég kutatói azt is megkérdezték, hogy ki akar átlépni az állami nyugdíjbiztosítási rendszerbe. A válaszadók 51 százaléka megfontolja a lehetőséget, 32 százalékuk elzárkózott ettől a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

A válaszadók többsége elégedetlen a magánnyugdíjpénztárak várható kifizetéseivel. A kasszatagok 54 százaléka gondolta, hogy valószínűleg nem fog majd túl jó nyugdíjat kapni. 21 százalékuk szerint valószínűleg kedvező nyugdíjat kap majd, míg a megkérdezettek negyede nem adott értelmezhető választ.

(A Századvég a kérdőíves közvélemény-kutatást 2010. november 19-21 között végezte, melynek során 800, magánnyugdíj-pénztári tagsággal rendelkező, felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,6 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.)