Ma dőlhet el a Költségvetési Tanács sorsa

2010.11.24. 07:41
Ma tárgyal a kormány a költségvetéshez érkezett módosító javaslatokról. Az egyik legnagyobb visszhangot, illetve ellenállást kiváltó elképzelés szerint a Költségvetési Tanács (KT) működési keretét egy roma ösztöndíjprogramra irányítanák át.

A jövő évi büdzsé fő számaihoz összesen 388 módosító indítvány érkezett. A javaslatok közül a Fidesz 43-at, a KDNP hármat, és a két kormánypárt együtt négyet jegyez. Egyetlen indítvány született kormánypárti-ellenzéki összefogással. (Az LMP-s Osztolykán Ágnes és a fideszes Varga József az Útravaló ösztöndíjprogram támogatását emelnék meg mintegy 1,3 milliárd forinttal.)

Az ellenzéki oldalról a legtöbb javaslatot, 157-et az MSZP nyújtotta be, a Jobbik 113-at, az LMP pedig 66-ot. Emellett beadott egy módosító indítványt a parlament alkotmányügyi bizottsága is.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, áttekintik az ellenzéki pártok módosító indítványait is, szerinte ugyanis van közöttük olyan, amely megfontolásra érdemes.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó módosító javaslatot a már említett fideszes Varga József jegyzi, aki a Költségvetési Tanács 835 millió forintos támogatásából csupán 10 milliót hagyna a testületnél, a többit pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át. Varga József hétfőn - miután az alkotmányügyi bizottságban a kormány nem támogatta kezdeményezését -, az MTI-nek kijelentette, fenntartja módosító indítványát. Ezt megelőzően Lázár János Fidesz-frakcióvezető azt közölte, ha Varga József fenntartja javaslatát, a frakció támogatni fogja azt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a végső szót erről is a kormány mondja majd ki.