Brüsszel figyelmeztet nyugdíjügyben

2010.11.25. 16:53 Módosítva: 2010.11.25. 17:00
Uniós ombudsman kijelölését kéri a magyar kormány nyugdíjdöntéseinek kivizsgálására a Stabilitás Pénztárszövetség, mely szerint a kormány tervei az uniós jogot is sértik. Az EU pénzügyi biztosa közben szóvivőjén keresztül jelezte: aggódva figyelik a fejleményeket, melyek szerintük kérdésessé teszik a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, és nem tükrözik az ígért szabad választás lehetőségét.

Stabilitás Pénztárszövetség petícióval fordul az Európai Parlamenthez, és kéri, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására - jelentette be a szövetség. Álláspontjuk szerint a kormány intézkedései ellentétesek az uniós joggal. Az EU szerződés 9. cikkelye kimondja, hogy "politikái és tevékenységei meghatározása és végrehajtása során az Unió figyelembe veszi (…) a megfelelő szociális biztonság biztosítására, a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre vonatkozó követelményeket."

Brüsszel közben magától is figyel a magyar eseményekre. „Aggodalommal tölt el bennünket a magyar hatóságok legutóbbi bejelentése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan. A bejelentések a kötelező magánnyugdíjpénztár teljes eltörlésére irányuló szándékot látszanak tükrözni” – közölte csütörtökön Amadeu Altafaj, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, aki hozzátette, hogy noha a nyugdíjrendszerek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, a Bizottságnak ettől függetlenül egy sor aggálya van.

Az egyik észrevétel a hosszú távú fenntarthatóságot érinti. „Ezt illetően aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetés terv határozottan sugallni látszik” – jelentette ki a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.

Népszavazást akar az MSZP

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul és népszavazást kezdeményez a kormány szerdai, a magán-nyugdíjpénztári tagokat érintő "zsaroló" kezdeményezése miatt - mondta Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatóján, amelyen a nemzetgazdasági miniszter lemondását is követelte.

Altafaj szerint további aggodalom tárgya a második pilléres nyugdíjreform visszafordításának módja. „Mindenekelőtt, úgy tűnik, hogy a második pillérben való maradás és az elsőbe való visszatérés közötti választás nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott, mivel a kedvezményezetteket automatikusan az állami nyugdíjpillérhez irányítják, ha csak január végéig másképp nem nyilatkoznak, és a második pillérben maradók elveszítenék az állami nyugdíjra való jogosultságukat, noha a munkaadói hozzájárulások továbbra is befolynak majd a büdzsébe” – szögezte le nyilatkozatában Rehn szóvivője. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a magán-nyugdíjpénztárak hasznos szerepet játszanak a hazai tőkepiacok elmélyítésében, ennek a rendeltetésüknek azonban nem lesznek többé képesek eleget tenni, ha életképességüket aláássák.

A Bizottságot azonban a magyar kormány több közelmúltbeli, vagy tervezett intézkedése is nyugtalanítja, amely meglátása szerint megbontaná a jelenlegi költségvetési és egyéb intézményi keretet. „A nyugdíjreformon túl a magyar intézményi keretben mostanában bekövetkezett több változtatás vagy javaslat miatt is aggódunk, amelyek alááshatják a független intézmények számottevő ellenőrző (értsd: figyelemmel kísérő és jelző) képességét” – közölte a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.