Megcsúszott a kormány az új cafeteria-szabályokkal

2010.11.25. 07:17
Idén már nem készül el az a kormányrendelet, ami a legújabb cafeteriaelem, a megújulási kártya részletszabályait tartalmazná, így nehéz lesz ajánlgatni a dolgozóknak az év végi cafeteriadöntés meghozatalakor.

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) pontos szabályait lefektető kormányrendelet kidolgozása folyamatban van, az elképzelések szerint alapvetően egészségfejlesztő, rekreációs és turisztikai szolgáltatásokat lehetne fizetni a kártyával - mondta Petendi Rudolf a Cafeteria Panoráma 2011 konferencián.

A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának főtanácsosa hozzátette: a tárca szeretné, ha a részletszabályok már a jövő év elején rendelkezésre állnának, hogy a turisztikai szezon kezdetére elérhető legyen a kártya, írja a Napi Gazdaság.

A munkaügyi osztályok cafeteriával foglalkozó szakemberei a Napi Gazdaságnak elmondták: az már túl kései időpont, a legtöbb helyen december végéig megegyeznek a dolgozókkal a következő évi cafeteriáról. Márpedig úgy nehéz lesz ajánlgatniuk a kártyát, hogy pontosan nem lehet tudni, hol, milyen szolgáltatásra lehet majd felhasználni, milyen díjat kell fizetni, mi történik az adott évben fel nem használt kerettel, illetve halál esetén örökölhető-e a kártyához kapcsolódó számlán levő összeg. Ha a kormány már jövőre szeretne lendíteni a turizmuson a kártya segítségével, akkor vélhetően a közszférában kell majd elkezdenie a népszerűsítést.

Az NGM-nél még azt sem döntötték el, hogy egyetlen bankot választanak ki a megújulási kártya kibocsátására vagy többet. Petendi Rudolf szerint az egyszereplős modell mellett szól, hogy könnyebben ellenőrizhető lenne a rendszer, több pénzintézet bevonásával viszont növelnék a versenyt. Az ugyanakkor biztos, hogy a kiválasztottak kötelesek lesznek minden elfogadóhelynek jelentkező céggel szerződni, amely a kártyával elérhető szolgáltatást kínál. Hogy mekkora jutalékot kell majd ezért fizetniük a szolgáltatóknak, azt egyelőre nem tudni. (Nem hivatalos információk szerint a jutalék kisebb lesz majd, mint az üdülési csekk esetében, vagyis utóbbi konstrukciótól felhasználókat vonhat el.)

A kormány eddigi nyilatkozataiból az derül ki, hogy a kártya felhasználhatósági köre megegyezik majd az üdülési csekk és az egészségpénztári kártya által igénybe vehető szolgáltatásokkal. A legnagyobb különbség vélhetően abban lesz, a kormány részletes adatokat szerezhet a felhasználásról.