78-79 ezer forintos minimálbér lehet

2010.11.26. 17:24 Módosítva: 2010.11.26. 17:48
A bruttó bérek 3-6 százalékkal nőhetnek, de lesznek, akiknek a nettója nem változik, ők reálbércsökkenést szenvednek el. A gyerekesek jól járnak.

Nem sikerült megállapodniuk a szociális partnereknek a jövő évi bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén, de közeliek az álláspontok, így valószínűleg hamarosan megegyezhet a munkavállalói, munkaadói és kormányzati oldal.

A munkaadók előbb azt ajánlották, hogy a mostani havi 73500 forintról 77400 forintra nőjön a minimálbér (5,3 százalékos emelés) és 93200 forint legyen a garantált bérminimum (4,1 százalékos növelés), aztán kis szünet után 77700, illetve 93600 forintra tornázták fel ajánlatukat. Országosan pedig 3-4 százalékos bruttóbér-növelésbe tudnának belemenni az érdekképviseletek.

Ezzel szemben a munkavállalói oldal 79500 forintos minimálbért szeretne látni (8 százalék feletti emelés), és 96500 forintos bérminimummal lenne elégedett. A munkavállalói szakszervezetek szerint országosan 4,5-6,5 százalékkal lenne jó emelni a béreket.

A kormányoldal minimum 5 százalékos minimálbér-emelést és 3,4 százalékos garantáltbérminimum-növelést javasolt 2011-re. Ez alapján a minimálbér 77175 forintnál nem lenne kisebb.

Az álláspontok tehát nincsenek messze egymástól (a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük, a kormány csak javaslatával irányíthatja a folyamatot, orienálthatja a feleket), így megkockáztatható, hogy 78-79 ezer forint körüli minimálbér lehet jövőre.

Ez 6-7 százalékos minimálbérnövelést jelenthet. Közben az inflációt 3,4 százalékra várja a kormányzat, vagyis a bruttó minimálbér kétszer akkora ütemben nőhetne, mint az infláció.

Lesznek, akiknek a reálbére csökkenni fog, de a többség jól jár

Az adócsomag differenciáltan érint mindenkit, a minimálbéreseket is, attól függően, hány gyereke van az illetőnek (aki után családi pótlékra jogosult). A legalább egygyerekes minimálbéresek biztosan jól járnak az adócsomaggal - még a nyugdíjjárulék megemelése után is -, a gyerektelen minimálbéresek helyzetét a jövő évi adó- és járulékváltozások lényegében nem befolyásolják. Így a nettó bére minden minimálbéresnek legalább 6-7 százalékkal nőne, a reálbérük pedig - az infláció feletti minimálbér-emelés hatására - legalább 3-3,5 százalékkal nőne.

A minimálbér feletti réteg keresetviszonyairól annyi lehet mondani, hogy a munkaadók által javasolt 3-4 százalékos - tehát lényegében inflációkövető - bruttóbér-emelés esetén lesznek olyanok is, az áltagkereset körüli (200 ezer forint bruttó) bérrel rendelkező gyerektelenek, akiknek a nettója nem igazán változik. Ez azért lehetséges, mert az adójóváírás szűkítése ezt az átlagbér körül kereső gyerektelen csoportot érinti legkedvezőtlenebbül, és a negatív hatást a 3-4 százalékos bruttóemelés csak ellensúlyozni tudja. Ez pedig azt jelenti, hogy nekik a reálbérük jövőre csökkenni fog, még akkor is, ha a munkavállalói oldal által kívánatos 6,5 százalékos bruttóbér-növelés következne be.

A gyerekesek azonban kivétel nélkül jól járnak, reálbéremelkedést fognak érzékelni.