Még tovább drágítanának a pékek

2010.11.26. 07:29
Azt mondják a pékek, az elmúlt hónapokban kiharcolt 15-18%-os áremelés nem elég, a liszt- és más tételek drágulás további áremelést tenne szükségessé.

Ugyan az utóbbi hónapokban már sikerült átlag 15-18 százalékos áremelést kiharcolniuk a pékeknek, a legutóbb másfél hete mintegy 10 százalékkal megemelt lisztárak az egyéb költségtényezők emelkedése mellett újabbat tennének szükségessé - mondta a Napi Gazdaságnak Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az utóbbi időben a bérköltség kivételével minden termelési feltétel romlott, jelentősen emelkedtek az árak. (A minimálbér-tárgyalások még zajlanak, decemberben várható a pékek ágazati kollektív szerződése bérfejezetének újratárgyalása.)

Az még kérdéses, hogy a kiskereskedelemmel zajló ártárgyalásokon mit sikerül elérnie a tagságnak, annyi bizonyos, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben már nem lehet éves, fix áras szállítási szerződéseket kötni. Az viszont pozitív változás, hogy több pékszövetségi tagnak is sikerült a szintén fix díjas közbeszerzési szerződéseknél elismertetnie áremelési szándékát.

Egyes ágazati szakértők szerint a fehér kenyérnél a jelenlegi 160-180 forintos nettó átadási árak helyett legalább 200-210 forintosak kellenének ahhoz, hogy némi nyeresége is legyen a pékeknek. Ha a liszt, az üzemanyagok és a villamos energia ára hasonló ütemben emelkedik, épphogy fedezné az önköltséget a fenti összeg. Nehézségeket okozhat az is, hogy hitelezési és likviditási problémák miatt a malmok az eredendően is jóval kevesebb minőségi étkezési búzából nem tudtak készletezni, időközben pedig a kereskedőkhöz került árukészlet jelentős része elhagyta az országot.

Ellentmondó információk vannak arról, hogy jelenleg mekkora az országban még rendelkezésre álló kenyérgabona mennyisége, fedezi-e majd a hazai igényeket. Ennek és a termékpálya egyéb problémáinak tisztázása érdekében januárban négyoldalú egyeztetést tart majd a vidékfejlesztési tárca, a termelők, a kereskedők és a malmok, valamint a pékek részvételével. Ha nem sikerül a költségeiket elismertetni, akkor a pékek várhatóan kevesebb kenyeret állítanak elő. Már most is jellemző, hogy a pékáruk gyártásával próbálják kompenzálni veszteségeiket, noha a reálkereset csökkenése nyomán idén jelentősen visszaesett az ezek iránti kereslet.

A szövetség mindenesetre a minőség javításában és a fogyasztók felvilágosításában látja a jövőt. Az egészséges életmódhoz illő pékáruk előállításáról több körben is képzést tartottak a tagoknak, jelenleg is zajlik az élelmiszerkönyv előírásainak pontosítása, emellett az Agrármarketing Centrumtól szeretnének pályázati támogatást nyerni jövőre indítandó közösségi marketingakciójukhoz. Ezen túlmenően abban bíznak, hogy sikerül egyéb pályázati támogatást elnyerniük, például saját bolthálózat fejlesztéséhez. A szövetség álláspontja szerint továbbra is az segítené jelentősen az ágazatot, ha 5 százalékra mérsékelné az állam a kenyér áfáját - mondta Varga László.