Utáljuk, amit a nyugdíjrendszerrel csinálnak

2010.11.26. 09:40
Az emberek túlnyomó többsége nem ért egyet a kormány magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos döntéseivel, derül ki az AEGON Pénztárszolgáltató online felmérésből. Az eddigi több mint négyezer válaszadó 77 százaléka szerint rossz döntés volt a nyugdíjjárulékok elvonása az államhoz, 67 százalékuk magánkassza tagja maradna és csak 4 százalék mondta biztosra, hogy az államot választaná - igaz, a válaszadás pillanatában még nem lehetett tudni, hogy a kormány államosítja a nyugdíjrendszert.

November első felében kezdett online felmérésben az AEGON Pénztárszolgáltató, eddig több mint négyezren választoltak a kormány nyugdíjkasszákkal kapcsolatos intézkedéseiről szóló kérdésekre. (A felmérés a hónap végéig még zajlik, az eddigi eredmények döntően a pénztárak által indított Maradok! című kampány indulása előtti válaszokból származik. A nem reprezentatív adatokból kiderül: a válaszadók túlnyomó többségének már akkor sem tetszett az, ahogy a kormány beavatkozik a nyugdíjrendszerbe, bár akkor még arról szó sem volt, hogy államosítják a nyugdíjkasszákat, és megfenyegetik a pénztártagokat.

 

A válaszadók 67 százaléka azt mondta, ha most – vagyis a november első felében ismert feltételek szerint – kellene választania, hogy állami vagy magán-nyugdíjpénztári tag szeretne-e maradni, akkor a magánkasszákat választaná. Az állami szektorba átlépés a megkérdezettek 4 százalékának volt szimpatikus, míg 29 százalék nem tudott dönteni, mondván, nem ismeri a pontos részleteket.

Minden harmadik ember (34 százalék) szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszer jelent nagyobb biztonságot, az államiról ugyanezt csak 7 százaléknyian mondták. A legtöbben azt mondták, a vegyes rendszer a legbiztonságosabb, ezt 46 százaléknyian választották.

 

A felmérésben résztvevők 77 százaléka azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjakat 14 hónapra az állam elvonja, az állami nyugdíjrendszerbe irányítja át. Mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik egyetértettek ezzel az intézkedéssel, míg a megkérdezettek 16 százaléka a "nem tudom" lehetőséget választotta.

A felmérés résztvevőinek elsöprő többsége, 96 százaléka azt mondta: meg kell adni az embereknek a jogot, hogy szabadon eldönthessék, akarnak-e tagjai lenni egy magánnyugdíjpénztárnak. A magánkasszák melletti legfőbb érv az örökölhetőség, a válaszadók 97 százaléka azt mondta, fontosnak tartja, hogy a nyugdíjpénztárban összegyűlt pénzét szerettei megörökölhetik, ha még a nyugdíjjogosultság elérése előtt elhunyna.