Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

235 millió euró hitelt ad Magyarországnak az Európai Beruházási Bank

2010.11.29. 19:44
Összesen 235 millió euró hitelt ad Magyarországnak az Európai Beruházási Bank (EIB). A bank Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke, Anton Rop két hitel megállapodást írt alá a Magyar Állam nevében eljáró Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel hétfőn, Budapesten.

A megállapodások egyike 150 millió euró összegben a regionális operatív programok, illetve az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházásokhoz előírt hazai önrész fedezetére szolgál - közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium.

További 85 millió eurót kap a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a meglévő épületeinek, kutatási eszközeinek felújítására és modernizációjára, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységgel összefüggő bérjellegű kiadásaik finanszírozására a 2010-2013 közötti időszakra. Az EIB ezt a hitelkeretet 2010. október 15-én hagyta jóvá a Budapesti Egyetemek projekt megvalósításához.

Magyarország és az EIB 1990-ben lépett kapcsolatba, azóta a bank majdnem 12,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több mint 120 fejlesztés finanszírozásához. Ezek elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, illetve az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették.