Matolcsy saját pénzét a pénztárakra bízta

2010.11.30. 13:00
Matolcsy György önként lett nyugdíjpénztártag, és akkor sem lépett vissza a tisztán állami rendszerbe, amikor erre lehetősége nyílt. A nyugdíjpénztárak 1998-as indulásakor csak a pályakezdőket kötelezték a belépésre, mások szabadon dönthettek, belépnek-e. Közéjük tartozott Matolcsy is. Sőt: korosztályának az elmúlt tizenkét évben többször is volt lehetősége visszalépésre, legutóbb tavaly, amikor az ötvenkét évesnél idősebbek választhatták az államot. Matolcsy még akkor is jobbnak látta nyugdíját az állam helyett a pénztárakra bízni. A kormány többi tagját hiába kérdeztük, mivel nem közérdekű adatról van szó, titkolják, ki volt eddig pénztártag.

„Igen, tagja vagyok a magán-nyugdíjpénztári rendszernek” – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter Az este múlt csütörtöki adásában. A műsorban nem tértek ki a részletekre, pedig tény, hogy 1998-ben csak a pályakezdőket kötelezték a belépésre, Matolcsy tehát önszántából lett pénztártag, és akkor sem szüntette meg tagságát, amikor erre lehetősége nyílt, hívta fel a figyelmet az ennyugdijam.blog.hu. Azaz a miniszternek egészen az utóbbi hetekig semmi baja sem volt a pénztári rendszerrel, gond nélkül vitte pénzét a nyugdíjtőzsdére.

Önként csatlakozott

Az első pénztárak 1998-ban kezdték meg működésüket. Induláskor csak a pályakezdőket kötelezték a pénztártagságra, de – ellentétben sok más országgal – életkortól (felső korhatártól) függetlenül mindenki önként pénztártaggá válhatott.

Azt nem tudjuk pontosan, hogy az 1955-ben született Matolcsy melyik évben lett pénztártag, de már 1998-ban is azok közé tartozott, akiket az akkori hivatalos kommunikáció óvott a tisztán állami rendszer elhagyásától. A tájékoztatás felhívta a figyelmet, hogy negyvenéves kor felett az átlagosnál nagyobb kockázatai vannak az átlépésnek, akiknek húsz vagy kevesebb évük van a nyugdíjkorhatárig, azoknak végképp nem érdemes a vegyes rendszert választaniuk. Matolcsy is ebbe a csoportba tartozott.

És sohasem lépett ki

Ennek ellenére csatlakozott, sőt amikor később – többször is – szakíthatott volna a pénztári rendszerrel, ezt a nyugdíjpénztárakat most lényegében felszámoló törvényjavaslatot jegyző miniszter egyszer sem tette meg.

1998 óta többször is előfordult, hogy –  a politika aktuális megfontolásai szerint – korlátozottan, rövid időszakokra megnyílt a belépés, illetve visszalépés lehetősége, és ilyenkor mindig volt is némi mozgás a rendszerben. A Fidesz első kormányzati ciklusában megnyitotta a visszalépés lehetőségét, korhatártól függetlenül mindenki válthatott, de kevesen éltek vele. Hasonló esélyt legutóbb a Bajnai-kormány idején, 2009 második félévben félévben kaptak a pénztártagok, tavaly azonban korhatár is volt.

Az országgyűlés 2009. június 29-én fogadta el azt a törvényt, amelyik kimondta, hogy év végéig mindenki hátat fordíthat a pénztáraknak, aki önként lett pénztártag, illetve aki 2008 végéig betöltötte az ötvenkettedik életévét, azaz 1956. január 1-je előtt született.

Matolcsy mindkét kritériumnak megfelelt, mégsem élt a lehetőséggel, miközben generációja kétharmada a visszalépés mellett döntött.

A kormánytagok születési dátuma (forrás: kormanyszovivo.hu, wikipedia.hu)
Orbán Viktor 1963.05.31
Fazekas Sándor 1963.05.03
Fellegi Tamás 1956.01.07
Hende Csaba 1960.02.05
Martonyi János 1944.04.05
Navracsics Tibor 1966.06.13
Pintér Sándor 1948.07.03
Réthelyi Miklós 1939.06.08
Semjén Zsolt 1962.08.08

Személyes adatok

A táblázatból látszik: a jelenlegi kormány tagjai közül – életkoránál fogva – mindenki csak önként lehetett magánnyugdíj-pénztári tag, aztán – korától függően – kapott vagy nem kapott lehetőségét a kilépésre és az állami pillérbe való visszatérésre. Megkerestük a kormányszóvivői irodát, hogy közöljék, melyik miniszter tagja valamelyik magánnyugdíjpénztárnak, esetleg volt-e, aki ugyan tag volt, de korábban kilépett. Az irodától azonban csak annyi választ kaptunk, hogy „a kért adatok a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló, 1992. évi LXIII. számú törvény értelmében nem minősülnek közadatnak, ezért azokat nem áll módunkban nyilvánosságra hozni”. Matolcsy pénztártagságával kapcsolatban megkerestük az NGM-et is, de eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre.