Megsínyli az állampapírpiac a nyugdíjkasszák hiányát

2010.12.01. 09:34
Az eredetileg tervezettnél kevesebb kelt el a 3 hónapos diszkontkincstárjegyekből. Az Equilor elemzése szerint a piac már érzi a nyugdíjpénztárak hiányát, illetve a piaci szereplők elkezdték beárazni az MNB megemelt inflációs várakozását.

Terv alatt sikerült értékesítenie tegnap az Államadósság- Kezelő Központnak (ÁKK) a 3 hónapos diszkontkincstárjegyekből annak ellenére, hogy a hétfői kamatemelésnél is nagyobb szintre emelkedett az átlaghozam - írja elemzésében az Equilor.

A meghirdetett 40 milliárd forintra mindössze 46.5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva a kibocsátó 30 milliárd forintra mérsékelte a kibocsátott mennyiséget. Az elfogadott ajánlatok 5.51százalék és 5.90 százalék között hozamon mozogtak, az átlaghozam 5.78 százalékos lett.

Ez mintegy 33 bázisponttal magasabb a hétfői másodpiaci referenciahozamnál, és 50 bázisponttal múlta felül az előző heti átlaghozamot.

Elképzelhető, hogy a mostani hozammegugrást az váltotta ki, hogy a piac elkezdte beárazni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megemelt inflációs várakozását, ráadásul a magánnyugdíj pénztárak kiesnek a vételi oldalról, ami éreztetheti hatását a kereslet kínálati hatáson keresztül a hozamgörbén.