Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Újabb befektetést hozhat Magyarországra a Deutsche Telekom

2010.12.01. 08:01
A válságadó ellenére is elképzelhető, hogy a Deutsche Telekom új szolgáltatóközpontját Magyarországra hozza. Szlovákiával is versengünk a néhány millió eurós beruházással létrejövő ötszáz munkahelyért.

A Napi Gazdaság információ szerint a Magyar Telekom tulajdonosa, a Deutsche Telekom ötszáz főnek munkát biztosító szolgáltatóközpontot akar létesíteni a régióban. Szlovákia mellett Magyarország is szóba került a néhány millió eurós beruházás helyszíneként. Döntés még nem született.

A Deutsche Telekom sajtóosztályán a Napi Gazdaság érdeklődésére azt válaszolták, hogy a társaság mindig keresi az új üzleti lehetőségeket a piacon és akkor fog lépni, ha minden szükséges feltétele teljesül. (A távközlési cégeket is sújtó válságadó nem szól mellettünk.)

Multi-történelem

Magyarországon 2000 táján jelentek meg az első regionális szolgáltatóközpontok (SSc), az ITD Hungarytől kapott tájékoztatás szerint eddig körülbelül 60 (egyes becslések szerint 80) telepedett le Magyarországon, amelyek 25-30 ezer embert foglalkoztatnak.

A nagyobbak, köztük az BP, a Vodafone, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes vagy a Morgan Stanley egyenként 500-1700 munkahelyet teremtett, további tucatnyi multinacionális vállalat 50-600 fős regionális szolgáltatóközpontot létesített. Ezek közé tartozik a Diageo, az Avis, a Celanese vagy a Cemex, többségük folyamatosan bővíti tevékenységét, a kezdéskor tervezett létszámot lényegesen, akár több száz fővel meghaladta az eddigi munkaerő-felvétel és a következő évekre is további, jelentős bővítéseket helyeztek kilátásba.

A szolgáltatóközpontok által teremtett befektetési értéket nehéz megbecsülni, ugyanis ezeket a projekteket alapvetően a munkahelyteremtés jellemzi, szemben a gyártó projektekkel, amelyek során a befektetések értékéhez hozzáadódik például a gyárépület, gyártóberendezések, egyéb eszközök értéke is. Ennek tükrében érthető, hogy a DT tervezett beruházása sem több milliárdos beruházással valósulna meg.  • Vennék
  • Hírek