Nem lesznek új vezetői autói a Postának

2010.12.02. 11:23 Módosítva: 2010.12.02. 11:51
A tervezett 188-cal szemben csak 127 járművet vásárol a Posta – értesült az Index. Lapunk írta meg november elején, hogy 770 millióért vesznek új autókat, ezután a közbeszerzést kikerülő beszerzést – és a MÁV autóbeszerzését – felfüggesztette a céget felügyelő fejlesztési miniszter. A vasúttársaságnak szintén kevesebb új autója lesz.

A Magyar Posta nem vásárol új vezetői autókat, közfeladatai ellátásához kizárólag a nem személyi használatra szánt járműveket, kisbuszokat szerezi be újonnan. A postavállalat az eredetileg tervezett autóbeszerzését kétharmadára csökkentette.

A Magyar Posta csütörtökön közleményt adott ki, miszerfint felfüggesztette hatvanegy személyi használatra szánt új Skoda személygépkocsi beszerzését. A Posta így kizárólag százhuszonhét olyan gépjárművet, kisbuszt szerez be újonnan, melyek az üzemi feladatai ellátásához szükségesek.

A korábban használt autókat az év végével a posta visszaadja a bérbe adó lízingcégnek, majd kisebb darabszámban és jóval kedvezőbb konstrukcióban a személyhasználatra szánt használt gépjárműveket kilenc hónapra újra bérbe veszi. Az átmeneti időszak alatt a Magyar Posta a személyi használatú gépkocsira jogosult munkavállalóinak körét csökkenti és kidolgozza az új beszerzés alapelveit, olvasható a közleményben.

A Posta és a MÁV autóbeszerzését november 12-én függesztette fel a két céget felügyelő fejlesztési miniszter, miután néhány nappal korábban megírtuk, hogy a Posta 188 autót vesz egy leánycégén keresztül, a közbeszerzést értelmezése szerint szabályosan megkerülve, 770 millió forintért. A miniszter olcsóbb autóbeszerzésre kérte a két céget, legalábbis a szaktárca közleménye azt írta akkor: elvárás, hogy a cégek "minden esetben átlátható módon, első helyen a költséghatékonysági szempontokat szem előtt tartva járjanak el".

A MÁV szerdán tette közzé: háromszázötvenről 290-re csökkenti a már folyó közbeszerzési eljárásban a bérelni kívánt személyautók számát. Akárcsak a Posta, a vasúttársaság is főleg a vezetői autókon spórol.