Botond, Mózes
EUR 390,96 Ft
USD 375,71 Ft
12 °C
29 °C

Átírta a parlament a nyugdíjtörvényt

2010.12.07. 09:39
Január helyett csak jövő decembertől lesz nyugdíj-hozzájárulás a nyugdíjjárulékból, a reálhozamot ehó megfizetése nélkül lehet majd felvenni. Több apró változtatás mellett ezeket a módosításokat szavazta meg a parlament a nyugdíjtörvény kapcsán. A lényeg azonban marad, aki nem lép vissza az állami rendszerbe, elveszíti majdani nyugdíja egy részét.

A parlament néhány ponton módosította a pénztárváltásról szóló törvénytervezetet. A változtatások alapvetően formai hibákat javítanak, de néhány érdemi – bár a lényegen nem változtató – módosítást is megszavazott a parlament.

Az egyik ilyen, hogy a 24 százalékos társadalombiztosítási nyugdíjjárulékot csak 2011 decemberétől keresztelik át nyugdíj-hozzájárulásra. Ez az állam szempontjából adójellegű bevétel lesz, ezzel a technikainak tűnő változtatással éri el a kormány, hogy a megmaradt pénztártagok a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveik után elveszítsék nyugdíjjogosultságukat, miközben a 24 százalékokat változatlanul behajtják rajtuk.

A módosítást az előterjesztő költségvetési bizottság azzal indokolja, hogy az új típusú nyugdíjhozzájárulás alapján annak befizetője nem lesz jogosult nyugdíjra, erről azonban külön törvényt kell alkotni, amire az eredeti január végi határidőig nincs idő.

Egy másik változtatás szerint nem csak a nyugdíjbiztosító regionális kirendeltségein, hanem a területi irodáiban is lehet nyilatkozni a nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról. (Mint korábban megírtuk, ez sem jelent érdemi könnyítést, egy-egy pénztártagra fél percnyi ügyfélfogadási idő jut, ha a kasszatagok legalább harmada szeretne maradni. A feltételek miatt azonban várhatóan ennyi sem fog.)

Egy másik módosító felmenti a visszalépőket az ehó fizetési kötelezettség alól. A törvényjavaslat szerint, aki infláció fölötti hozamot ért el nyugdíjpénztárában, az nyereségét, más szóval reálhozamát kiveheti készpénzben, átutaltathatja önkéntes pénztári számlájára, vagy az állami nyugdíjrendszeren belül tarthatja, egyéni számláján – amiről egyébként a mai napig nem derültek ki túl sok részlet. Aki kiveszi a pénzt, az 16 százalékos szja mellett ki kell fizesse a 27 százalékos ehót is – ez következett az eredeti javaslatból.

A mostani módosítás azonban mindenkit felment az ehó befizetése alól. (Ez nem keverendő össze a 2010-től megszűnt tételes egészségügyi hozzájárulással. A százalékos ehó megmaradt és jelentősen megnőtt, ráadásul többen kell fizessék, mint korábban.)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!15%
6499 Ft
5525 Ft
15%
5990 Ft
5092 Ft
  • Vennék
  • Hírek