Kastély fürdővel csőd miatt eladó

2010.12.09. 07:32
A válság következtében felszámolás alá került a hőgyészi Apponyi-kastély tulajdonosa, a Hermelin Termál Kastélyszálló Zrt. Magyarország egyik leggondosabban felújított és berendezett kastélyszállójának megvásárlására december 16-ig lehet pályázni.

A Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. meghirdette az augusztus óta felszámolás alatt lévő Hermelin Termál Kastélyszálló Zrt. tulajdonában lévő hőgyészi kastélyszállót. A jelenleg nem működő, négycsillagos hotel irányára nettó 1,8 milliárd forint, írja a Napi Gazdaság.

A több mint 5,6 hektáros területen, egy őspark közepén álló, összesen 6469 négyzetméteres ingatlanegyüttest a berendezésekkel együtt, egyben kívánják értékesíteni - tájékoztatta a lapot Vidó Tamás, a felszámoló munkatársa. Előnyben részesítik azokat a pályázókat, akik vállalják, hogy az egykori Apponyi-kastélyt továbbra is szállodaként működtetik.

Az Apponyi kastély (fotó: Juhász József - Indafotó)
Az Apponyi kastély (fotó: Juhász József - Indafotó)

A Hegyhát központjában lévő, természetvédelmi és műemléki védettséget élvező, 31 szobás, "arisztokratikus" berendezésű barokk kastélyhoz egy termálfürdő, valamint egy wellnesscentrum is kapcsolódik. Az utóbbiban medencék, szaunák és kondicionálóterem található. A szállodának kápolnája és négy különböző méretű konferenciaterme, étterme és kávézója is van.

A különálló, a hatvanas években épült és 2001-ben teljesen felújított Elizium épületében még 30 szoba, illetve apartman található. A kastély parkjában látható az ország egyik legöregebb, 250 éves platánfája, és két tó is van a területen. A szállodára december 16-ig lehet pályázni.

Az 1760 körül épült kastélyt és a hozzá tartozó területet 1999-ben vásárolta meg a Hermelin a Tolna Megyei Önkormányzattól. Az épület rekonstrukciója a műemléki előírások szigorú betartásával, 2000 októberében kezdődött és mintegy másfél évig tartott. A felújításnál arra törekedtek, hogy a 250 éves kastélyt eredeti formájában, de a kor követelményei szerint építsék újjá.

2001-ben újították fel (fotó: Juhász József - Indafotó)
2001-ben újították fel (fotó: Juhász József - Indafotó)

A kétmilliárd forintos rekonstrukció megvalósítását a hitelfelvétel mellett, a Széchenyi-terv turizmusfejlesztési programjának keretében, 270 millió forintnyi állami támogatás is segítette. A beruházás megtérülését 8-12 évre becsülték a tulajdonosok. (A cégbírósági adatok szerint a Hermelin a Wolf Invest Vagyonkezelő Kft.-n keresztül Farkas Béla tulajdonában áll.) Az ország egyik leggondosabban felújított és berendezett kastélyszállója 2008-ig sikeresen működött, a gazdasági válság következtében azonban folyamatosan csökkent a vendégszáma.

A működési költségek emelkedtek és egyre nehezebben tudta fizetni bankhiteleit. A Hermelin 2008-at több mint 177 millió forintos veszteséggel zárta, kötelezettségállománya meghaladta a 770 milliót. A mérlegadatok szerint kötelezettsége tavaly már 800 millió fölé nőtt. Idén januárban bankja felmondta hiteleit, májusban pedig vagyonfelügyelő kirendelését kezdeményezte a bíróságnál. A szállodát a nyár elején bezárták, a dolgozók egy része felmondott, a többieket pedig szabadságra küldték.

A tulajdonosok megpróbáltak friss tőkével ismét életet lehelni a cégbe, és azt tervezték, hogy a nyár végén ismét kinyitják a szállodát, ám ebből már nem lett semmi, augusztus 24-én elindult a felszámolási eljárása. A cég egymilliárd forintnyi, nagyrészt jelzáloggal terhelt adósságot halmozott fel.