Orbán extraadókkal élénkíti a gazdaságot

2010.12.10. 12:56 Módosítva: 2010.12.10. 12:57
A kormányfő szerint Magyarország jó úton halad, a költségvetési hiány jövőre 3 százalék alatt lesz, az MNB-vel pedig vannak nézeteltérések.

Orbán Viktor szerint jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít, hogy 2011-ben 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és várhatóan csökken az államadósság mértéke is. A miniszterelnök ezt a magyar gazdaságot érintő újságírói kérdésre válaszolva mondta Vilniusban, sajtótájékoztatón, miután találkozott Andrius Kubilius litván miniszterelnökkel.

A kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody's Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul. Álláspontja szerint mindig jobb, ha egy ország a piacra támaszkodik, s nem a nemzetközi szervezetekre.

Ugyancsak a magyarországi gazdasággal kapcsolatos felvetésre közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között, ami nem szokatlan. "Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett" - mondta. Hozzátette, a kabinet "nem szokványos" intézkedésekkel - például bankadóval és válságadókkal - igyekszik felélénkíteni a magyar gazdaságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy megpróbálnak együttműködni a jegybankkal. A demokrácia olyan, mint egy kávéház, ahol mindig zaj és vita van, de ez az élet része - fogalmazott Orbán.