Az utolsó pillanatban is változik a nyugdíjtörvény

2010.12.13. 16:28
A kormány végszavazás előtt tucatnyi ponton módosítja a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A dokumentum rögzíti, hogy az állami rendszerbe visszalépő pénztártagok infláció fölötti megtakarításaikat adómentesen vehetik fel, illetve, hogy a pénztárakban maradó munkavállalók bruttójának tíz százaléka megy majd egyéni számlájukra jövő decembertől. A pénzügyi felügyelet is fontos új feladatokat kap.

A parlament órákon belül elfogadja a pénztárválasztásról szóló törvényjavaslatot. Ahogy az lenni szokott, az utolsó pillanatban több ponton is módosul a végszavazásra váró egységes javaslat. A változtatásokat a nemzetgazdasági miniszter jegyzi. A módosítók között igazán lényeges újdonság nem szerepel, a változtatások csupán itt-ott pontosítják a már ismert elképzeléseket. (A múlt heti módosítokról itt tájékozódhat.)

A dokumentum rögzíti, hogy a pénztári reálhozamokat és az önkéntesen befizetett tagdíj-kiegészítéseket adómentesen lehet majd kivenni.

Az eredeti javaslat bizonyos esetekben lehetőséget ad a 2011. január 31-ét követő nyilatkozattételre. Alapesetben továbbra is január utolsó napjáig lehet nyilatkozni a pénztártagság fenntartásáról, aki ezt elmulasztja, automatikusan visszasorolódik a tisztán állami nyugdíjrendszerbe. A módosító azonban nyit egy kiskaput: aki rajta kívül álló okból nem tud időben nyilatkozni, legkésőbb február 28-ig még megteheti. Az automatikus és visszafordíthatatlan átsorolás tehát február elseje helyett március elsejével fog megtörténni. (Az, hogy milyen indokkal lehet később is leadni a nyilatkozatot, nem derül ki a tervezetből.)

A módosító rögzíti, hogy a pénztárat választók jövő év decemberétől bruttó jövedelmük tíz százalékát kaphatják magánpénztári számlájukra, emellett megerősíti azt az eredeti javaslatban is szereplő kitételt, miszerint az állam a magánnyugdíjrendszert (illetve, ami megmarad belőle) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén (PSZÁF) keresztül felügyeli majd.

A dokumentum pontosítja a Pénztárak Garancia Alapjában felhalmozódott durván tízmilliárdos vagyon átadását. Ez a pénz is – illetve eszközállomány – a több ezer milliárdos nyugdíjvagyonhoz hasonlóan a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alaphoz kerül. A módosító felhatalmazza a kormányt a visszalépő tagok portfoliójával kapcsolatos részletszabályozás kidolgozására.