Egy ellensúllyal kevesebb

2010.12.13. 19:03
A költségvetést megalapozó salátatörvény kétharmados részét 255 igen, és 90 nem, a feles részt 254 igen és 91 nem arányban szavazta meg a parlament. A kormány kiiktatja az utóbbi időben túl sok kritikát megfogalmazó Költségvetési Tanácsot (KT).

A 40 fős, szakértői elemzéseket végző stábot szélnek eresztik, a három tanácstag helyére Domokos László ÁSZ-elnököt, Simor András jegybankelnököt, és Schmitt Pál államfő egy jelöltjét ültetik, ők pénzt nem kapnak majd munkájukért. Az új Költségvetési Tanács (KT) ezentúl csak véleményt nyilváníthat a költségvetési törvényjavaslatróll, illetve javasolhatja az államfőnek, hogy a költségvetési törvényt küldje vissza az Országgyűlésnek.

A Költségvetési Tanács szakértői stábját alkotó negyvenegynehány fő utcára tétele csoportos létszámleépítésnek minősül, azt pedig 30 nappal korábban be kellene jelenteni a munkaügyi központnál. Év végéig nincs ennyi idő, inkább felülírják a Munka Törvénykönyvét, és erre az ügyre 3 napra viszik le a bejelentési időt.

A KT megszüntetésének ötlete először novemberben merült fel, Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjújában kérdésesnek nevezte, szükség van-e egyáltalán a testületre. Egy héttel később Varga József fideszes képviselő beadott egy a tanács költségvetésétmegtizedelő indítványt, mondván a pénzre nagyobb szükség lenne a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak.

Ekkor azonban még nem lehetett tudni biztosan, hogy egyéni akcióról, vagy kormányzati szándékról van-e szó, a képviselő akkor az Indexnek azt mondta, nem egyeztetett előzetesen pártjával az ötletről. Rogán Antal fideszes képviselő módosító indítványa azonban minden kétséget eloszlatott: irományában a KT költségvetésének lenullázását és a szakértői stáb megszüntetését javasolta.

A javaslatot számos kritika érte, a piac hozamemelkedéssel és forintgyengüléssel honorálta a tervet, nyugati mértékadó gazdasági lapok Venezuelához hasonlították hazánkat. Az angol, a svéd és a holland költségvetési tanács elnökei nyílt levélben tiltakoztak a kormány lépése ellen. A Financial Times-ban megjelent írás szerint fontos, hogy létezzenek a költségvetést független nézőpontból elemző szervezetek, a politikusoknak "meg kellene tanulniuk együtt élni velük", és állni a kritikájukat.

Véleményük szerint "a tanács megölése tovább rombolja az ország fiskális politikájának hitelességét”. A kormánypárti képviselők nem foglalkoztak a reakciókkal, és múlt héten megszavazták a tanácsot gittegyletté silányító módosító indítványt, hétfőn pedig magát a törvényt is.

“Hajrá Magyarország, hajrá hitelesség” - zárta Kopits György utolsó parlamenti felszólalását még ősszel, miután a Költségvetési Tanács elnökeként hosszasan ostorozta a 2011-es költségvetéstervezetet.