Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Orbán ott sem volt a nyugdíjtörvény szavazásán

2010.12.14. 13:53
Több prominens fideszes politikus is kihagyta a nyugdíjtörvény zárószavazását. A két hónapja tartó vita utolsó parlamenti felvonásán nem jelent meg a kormányfő és szóvivője sem, de a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sem szavazott. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter ott volt, mégsem szavazott igennel. Nem először van baj a szavazási fegyelemmel a Fideszben.

Több vezető fideszes politikus is kihagyta a nyugdíjtörvény zárószavazását, szúrta ki az Egyenlítő blog. Orbán Viktor kormányfő, Szijjártó Péter szóvivő és Lázár János frakcióvezető nem is voltak a paralmenteben a szavazásnál, legalább is a szavazáshoz szükséges kártyájuk nem volt élesítve. Balog Zoltán, Czerván György, Fazekas Sándor, Márton Attila, Mátrai Márta sem voltak jelen.

Jelen volt, mégsem szavazott Horváth Zsolt, Kovács József, Lezsák Sándor, Mihalovics Péter, Molnár Ágnes, Vécsey László és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter.

A szocialisták közül egyedül Nyakó István szavazott igennel a nyugdíjtörvényre. Az MSZP és az LMP képviselői a nem gombot nyomták, a Jobbik frakciója tartózkodott.

A nyugdíjszavazás kapcsán megkerestük a Fidesz frakció sajtóosztályát. Azt mondták, a kormányfő és szóvivője az uniós soros elnökség miatt külföldi látogatásokon van. Arra a kérdésre, hogy a jelen lévők közül például Navracsics Tibor miért nem szavazott, várjuk a választ.

Sorozatban

Mint megírtuk, december 7-én, a jövő évi költségvetésről szóló legfontosabb szavazáson a kormány több vezető tisztviselője nem vett részt. Ezen a szavazáson dőltek el a költségvetés főszámai és a hiánycél mértéke is.

Orbán Viktor többnapos egyeztetési körúton volt külföldön, de maga a költségvetésért felelős miniszter, Matolcsy György sem ment be szavazni a parlamentbe, ő Brüsszelbe utazott. A múlt heti szavazástól is távol maradt Szijjártó Péter kormányfői szóvivő, aki a fő számokról tartott szavazást megelőző parlamenti bizottsági ülésen még részt vett. Nem volt ott a parlamenti szavazáson Selmeczi Gabriella nyugdíjmegbízott sem, és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter is hiányzott.

A kormánypárt soraiban korábban is volt olyan eset, hogy a képviselők nem, vagy nem ugyanúgy szavaztak egy törvényjavaslatról. Októberben tizenhat fideszes képviselő – köztük Varga Mihály – mondott nemet a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság módosítójára, amely a Bajnaiék munkáját is elismerő zárszámadási törvény normaszövegébe tett bele utólag egy az előző kormány munkáját elmarasztaló kiegészítést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek