Vitték a szárítógépet, mint a cukrot

2010.12.14. 07:22
Életjeleket mutat a nagy háztartási gépek piaca, a szeptemberi adatok biztató képet adnak szegmensről, annak ellenére, hogy éves összehasonlításban az eladások továbbra is jóval alulmúlják a tavalyi évet.

Az elektronikai áruházakban mért forgalomnövekedés mind értékben, mind darabszámban 8 százalék körüli. Összességében ezen kereskedelmi csatorna mennyiségben majd 12, értékben pedig majd 10 százalék bukóban van éves szinten - szeptemberig.

A különbség abból ered, hogy a forint gyengélkedése miatt a piacon az átlagárak valamivel kevesebb mint 3 százalékkal nőttek, így az értékben számolt csökkenést némiképp támasztotta az áremelkedés, ami lényegében relatív, hiszen a nagy háztartási gépeknél is jellemző a szórakoztatóelektronikai piacon tapasztalható árerózió -írja a Napi Gazdaság.

A gyártók a technológiai fejlődéssel egyre több műszaki beltartalmat kínálnak a többéves modellekben ugyanazért az árért, amit még a termék bevezetésekor állapítottak meg. Az áremelkedést leginkább az új modellekben képesek csak érvényesíteni.

Ugyanakkor az idei átlagár-növekedésben az is szerepet játszott, hogy néhány márka gyártója kivonult az alsó árkategóriából és középre, illetve felülre lőtt.

Szeptemberig a legnagyobb bukóban a tűzhely és a főzőlap volt, előbbi 11,1, utóbbi 12 százalékot vesztett a forgalmából. Emiatt a két termék átlagárára nem is volt hatással a gyenge forint. Nem úgy az elszívóberendezésekére, amelyeknek majdnem 10 százalékkal nőtt az átlagáruk, így ennek köszönhetően majd 10 százalékos mennyiségi csökkenés mellett értékben szinte változatlan maradt a forgalma.

A mosógéppiacot nem viselte meg a nagy háztartási gépek forgalmi mélyrepülése. Értékben 1 százalékkal növekedett a termék mutatója, míg mennyiségb en 2 százaléknál kisebb arányban csökkent a forgalom.

Amiből idén profitot lehetett csinálni, az a szárítógép volt. Alapvetően megmagyarázhatatlanul; mennyiségben 20, értékben pedig majd 26 százalékkal erősödött a kategória forgalma,

Tavaly lelassult, 2010-ben pedig lényegében leállt a háztartások gépmodernizálása, vagyis a régi újra cserélése majdnem eltűnt. Többek között ez az oka, annak, hogy a háztartásigép-piac idén gyengébben muzsikál, mint egy évvel korábban.

Mindent összevetve a nagy háztartási gépek piaca értékben 4,9 százalékos csökkenést mutat szeptemberig, mennyiségben pedig 7,3 százalékos veszteséget mutat. Az átlagárak átlagértéke 2,6 százalékkal növekedett.