Nagyon elszúrták a Költségvetési Tanácsot felszámoló törvényt

2010.12.15. 11:00
Az Orbán-kormány vissza akarta hívni a Költségvetési Tanács mindhárom mai vezetőjét, de pontatlanul szövegezték meg a hétfőn elfogadott törvényt. Így csak két tagot tudnak leváltani, az elnököt nem tudják visszahívni. Januártól így valójában két KT lesz, ha az államfő aláírja és kihirdeti a törvényt.

A kapkodás és az átgondolatlan törvényelőkészítés miatt hiba csúszott a mostani Költségvetési Tanácsot megsemmisíteni hivatott, a kormány által szorgalmazott, és a Fidesz-KDNP frakciószövetség képviselői által hétfőn megszavazott törvénybe.

Noha a KT három, tavaly kilenc évre a parlament által megválasztott vezetőjét nem lehetne visszahívni posztjáról (csak olyan esetben, ha bűncselekményt követ el vagy legalább fél évig betegség miatt akadályoztatva van a munkájában), a Fidesz-kormány ezt mégis meg akarja tenni. Ezért íratta át a kormánypárti többségű honatyákkal a KT-ről szóló törvényt.

A hétfőn elfogadott törvény arról rendelkezik, hogy a mai KT háromból két tagjának (Oblath Gábornak és Török Ádámnak) mandátuma a hétfői törvény kihirdetésének napján megszűnik. A harmadik tagot, az elnököt, Kopits Györgyöt is vissza akarja hívni a kabinet, de az elfogadott törvényt hibásan szövegezték meg, így pedig valójában nem tudják visszahívni.

Az történt, hogy a Schmitt Pál aláírására váró törvény úgy fogalmaz (pdf-formátum, 23. oldal): „a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett tagjának megbízatása megszűnik, .... a köztársasági elnök általi visszahívással ....” A KT elnökét, Kopits Györgyöt azonban nem a köztársasági elnök (még Sólyom László) nevezte ki, hanem csak jelölte a posztra, és az Országgyűlés választotta meg.  Így pedig az elfogadott törvény valójában nem teszi visszahívhatóvá Kopitsot a pontatlan megfogalmazás miatt.

Aggályos a két tag visszahívása

Oblathot és Törököt is a parlament választotta, őket az MNB elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke jelölte. Visszahívásukat a törvény megoldja, ám ez jogi aggályokat vet fel, hiszen 9 évre megválasztott tisztségviselőket úgy hívnak vissza, hogy a megválasztásukkor érvényes törvényt a visszahívási lehetőség kibővítésével kiegészítik, és ez alapján váltják le őket. Eltávolításuk módja miatt az érintetteknek lehet keresnivalójuk a munkaügyi bíróságnál.

Ez azt eredményezi, hogy ha Schmitt Pál – a Költségvetési Tanács szakmai aggályokat felsoroló, a figyelmet a lépés veszélyére felhívó kérésének ellenére – mégis aláírja a törvényt, akkor az a helyzet áll elő, hogy januártól lesz egy KT, amelynek egyedüli tagja a mostani elnök Kopits György, és lesz egy másik KT, amelynek három tagja a fideszes képviselőből államfővé választott Schmitt Pál által kinevezendő közgazdász, a szintén fideszes képviselőből ÁSZ-elnökké avanzsált Domokos László, és a Fidesz által nemkívánatos személynek tartott Simor András jegybankelnök lesz.