Így kell nyilatkozni a nyugdíjpénztár-választásról

2010.12.15. 19:53
Döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után. Nagyjából ennek megfelelően már világosak azok a szabályok, amik a visszalépéshez, illetve a reálhozam felvételéhez kötődnek, azonban még meg kell várni az erről szóló kormányrendelet is, hogy minden világossá váljon a technikai részletekről.

Nagy Anna megerősítette: annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térni az állami nyugdíjrendszerbe, semmit nem kell tennie, visszalépése automatikus. Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban; illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára - ismertette. A kormányszóvivő megismételte, hogy a reálhozam adómentes.

Ha valaki elfelejt nyilatkozni a reálhozamról - folytatta Nagy Anna -, akkor sem veszíti el az összeget, ebben az esetben ugyanis kap majd egy levelet a magánnyugdíjpénztárától 2011. március 1-31. között, amelyben emlékeztetik arra, hogy rendelkeznie kell a kifizetés sorsáról. Ha továbbra sem nyilatkozik, a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a magánnyugdíjpénztár kiutalja ezt az összeget az érintett lakcímére.

A szóvivő közölte azt is: annak, aki úgy dönt, hogy marad a magánnyugdíjpénztárban, nyilatkozatot kell tennie 2011. január 31-ig. Ezt bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál is megteheti. Aki ez idő alatt tartósan külföldön tartózkodik, nyilatkozatot a Magyar Köztársaság külképviseletén is tehet majd.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az érintett tag nevét, lakhelyét, társadalombiztosítási azonosító jelét és magánnyugdíjpénztárának a nevét. A nyilatkozatot a nyilatkozattételtől számított öt napon belül el kell küldenie a foglalkoztatójának is. A nyugdíjfolyósítók a beérkezett nyilatkozatokat legkésőbb 2011. március 1-jéig elküldik a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyeknek 45 napon belül meg kell állapítaniuk azoknak a számát, akik visszalépnek az állami rendszerbe - mondta Nagy Anna.

2011 április közepétől lehet felvenni a reálhozamot

A reálhozam kifizetése a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége. "A pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magánnyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben", azaz a magánnyugdíjpénztár-tag által "felvehető" összegből levonják az említett költségeket - írta az államtitkárság.

A reálhozam kifizetésére vonatkozóan a magánnyugdíjpénztáraknak ütemterv-készítési kötelezettségük van, amely alapján a kifizetések várhatóan 2011 április közepétől kezdődnek meg.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közölte azt is: az adatvédelmi törvény alapján csak célhoz kötötten lehet adatot kezelni, így ha a magán-nyugdíjpénztári tag úgy rendelkezik, hogy visszalép az állami rendszerbe, és nem marad fenn jogviszonya a pénztárral, úgy az köteles törölni minden adatot, ami a tagra vonatkozik.