Ismét drágulhat a svácji frank

2010.12.15. 07:15
Kedden csekély árfolyamváltozást produkált, és összességében erősödött az euróval szemben a forint. Az amerikai jegybank viszont akár gyengülést, és például a svájci frank piacán ismét a 220-as szint elérését eredményezheti.

Szűk sávban mozogva kicsit erősödött a forint kedden az euróval szemben. A kereskedés nagy részében 275 és 277 forint között kötötték az üzleteket, írja a Napi Gazdaság.

A forint erősödése jórészt az euró dollárral szembeni felértékelődésének volt köszönhető, e devizapár esetében azonban az 1,35-ös keresztárfolyam megállította az euró erősödését, és onnan jelentősen korrigált az árfolyam. A devizapiacra komolyabb hatással lehet még a kedd esti amerikai jegybanki kommentár, amelyet a kamatdöntő ülés után hoztak nyilvánosságra.

Mindez tehát a forint árfolyamára is kihathat, főleg hogy erős technikai ellenállási szinteken állt meg az euróval szemben a kurzus. A svájci frank késő délután 213,50 forint körül járt. Az, hogy a frankkal szemben nem tudott igazán erősödni a forint, valószínűleg annak volt betudható, hogy az alpesi deviza sokat tudott nyerni az euróval szemben.

Ennek hatása főleg akkor mutatkozhat meg a forint/frank árfolyamban, ha az euróval szemben ismét gyengül a forint, amely így megközelítheti a 220-as szintet. A másodlagos állampapírpiacon egységesen 3-9 bázisponttal csökkentek a referenciahozamok, és sikeresen elkeltek az aukción felkínált három hónapos kincstárjegyek is.