Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Malév: életképtelen minden része

2010.12.15. 08:32
Tarthatatlan a nemzeti légitársaság működése, esély sincs arra, hogy a cég 2012-re nullszaldós legyen, írja a Népszabadság. Ennek fő oka a bevételek drámai csökkenése és a rossz menetrend miatti utasvesztés. A lap egy, az állam megrendelésére, a Malév számai alapján készült elemzést ismertet.

„A Malév az elmúlt tíz évben üzletileg beszűkült, összezsugorodott, üzemmérete nem indokolja a magas költségeit” – így kezdődik a Népszabadság által megismert elemzés, amely már a mostani kormány idején, állami megrendelésre készült. A cikk szerint a tanulmányból kiderül: noha Martin Gauss vezérigazgató azt ígéri, hogy 2012-re üzemi szinten a nyereség közelébe érhet a cég, erre nincs reális esély.

Sőt, a légitársaságnál drámaian csökkent a bevétel, holott a korábban elfogadott üzleti terv nem számolt ekkora bevételcsökkenéssel, sőt a költségcsökkentéssel párhuzamosan növekvő utasszám és bevétel, hatékonyabb vállalat volt a tervekben.

Fotó: Civertan
Fotó: Civertan / legifoto.com
"A költségcsökkentés megvalósult, az utasszám és az eredményesség növekedése viszont nem vált valóra. Idén az első fél évben 1,33 millió utast szállított a cég – nagyjából annyit, mint tavaly – de az első 11 hónapban már 2,78 millió utasnál tartottak. Év végére elérhetik a hárommilliót, de még ez is kétszázezres visszaesést jelent, miközben a légitársaság a nyár végén dömpingáron dobott piacra a reklámok szerint egymillió jegyet – ezen az áron az utas gyakorlatilag veszteséget termel a cégnek. Martin Gauss a lapnak elmondta: az utasszám várhatóan 7,6 százalékkal csökken az idén, ám a repült járatok száma 13 százalékkal kevesebb, a load factor így tavalyhoz hasonlóan 66,5 százalék körül várható.

"A könyv vastagságú elemzés nem fukarkodik a kritikával, gyakorlatilag lesújtónak minősíti a menedzsment közelmúltban hozott döntéseit. Az útvonalhálózaton komoly egyensúlytalanság tapasztalható, a menetrendi változásoknak köszönhetően a regionális forgalom teljesítménye kritikus, menetrendjében újabban lényegesen rosszabb átszállási időket garantál (...) A Balkánról és a déli, valamint a keleti célállomásokról nyugatra és Skandináviába immár más légitársaságnál váltanak jegyet. Vagyis Budapestről szép lassan elpártolnak a korábban az utasszám több mint felét kitevő átszállók" – írja a Népszabadság.