Matolcsy halállistájára kerültek a Költségvetési Tanács szakértői

2010.12.15. 15:16 Módosítva: 2010.12.15. 15:16
A nemzetgazdasági miniszter információink szerint megtiltotta az NGM alá tartozó szervezeteknek, hogy felvegyék a Költségvetési Tanácsnál év végével munkahelyüket elvesztő szakembereket. A KT miatt Matolcsy számos kínos pillanatot élt át az elmúlt hetekben. Az NGM cáfol.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szóban arra utasította a tárca alá tartozó szervezeteket, hogy nem vehetnek fel a kormány által megölt Költségvetési Tanács év végével elbocsátandó negyvenegynéhány szakértője közül senkit – értesült az Index több forrásból. Így például az NGM-en kívül a Magyar Államkincstárhoz, az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összeolvadásával létrejövő NAV-hoz, az Államadósság Kezelő Központhoz, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalhoz, az ITDH jogutódjaként létrejövő Nemzeti Külgazdasági Hivatalhoz, Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez, a fogyasztóvédelmi hatósághoz sem mehetnének a szakemberek. Arra vonatkozóan nincs információnk, hogy más, nem az NGM felügyelete, irányítása alá tartozó szervezeteknek is be kell-e zárniuk kapujukat a KT szakemberei előtt.

Lapunk megkereste az NGM-et, ahol a sajtóosztálytól azt a választ kaptuk: a miniszter senkit nem utasított, és nem is kért senkit, hogy ne vegyék fel a Költségvetési Tanács munkahelyüket elvesztő alkalmazottait.

Baki a törvényben

A KT-t megölő törvény azon kívül, hogy alkotmányellenes lehet, még hibásan is lett megszövegezve, erről mai másik cikkünkben írtunk.

Emlékezetes, a Költségvetési Tanács az elmúlt hetekben rávilágított a kormány több intézkedésének gyenge pontjaira, többek között a jövő évi költségvetésben rejlő aknákra. Matolcsy György különösen akkor került kínos helyzetbe, amikor a KT rábukkant a 2011-es költségvetés mellékletében arra, hogy a kormány mégsem csak 2012-ig tartja fent az átmenetinek ígért extraadókat, hanem 2013-ban és 2014-ben is kivetné azokat. (A táblázat csak 2014-ig szól.) Az extraadós baki után még Orbán Viktor kormányfőnek is magyarázkodnia kellett, a miniszterelnök nyugtatta az üzleti szférát, hogy a mostani összeg felét, vagy csak az egyharmadát majd 2012 után is várják az érintett szektoroktól, de már nem válságadó formájában.

A kormány aztán benyújtatott egy törvénymódosítást, hogy gittegyletté silányítsa le a mai KT-t. A többséget alkotó kormánypárti képviselők hétfőn el is fogadták a törvényt, amelynek nyomán év végén szélnek eresztik a költségvetési hatásvizsgálatokat végző, háttérszámításokat csináló, a törvényjavaslatokat beárazó, negyvenegynéhány főt számláló szakértői stábot.