Így védi meg a hiteleseket a kormány

2010.12.16. 16:22
Elkészült és megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy lakáscélú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseknél a pénzügyi intézmény a kamat egyoldalú emelését csak a forrásköltségek növekedésével, a hitelkockázat változásával, illetve az adott tevékenység költségét növelő, a hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseket szorosan és közvetlenül érintő jogszabályváltozással indokolhatja.

A közlemény szerint a forrásköltségek, forrásszerzési lehetőségek kedvezőtlen változása az alábbi események közül legalább egynek a bekövetkezését jelenti: a jegybanki alapkamat emelkedése, a bankközi pénzpiaci kamatlábak emelkedése, a hitelező lekötött ügyfélbetétei kamatának emelkedése, a refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír kamatának emelkedése, illetve a pénzügyi intézmény hitelezési vagy lízingtevékenysége refinanszírozásául szolgáló hitel-, kölcsönszerződések költségének bizonyítható növekedése.

A rendelet alapján a kamat mértékének százalékban kifejezett növekedése nem haladhatja meg e feltételek változásának együttes hatása alapján meghatározott mértéket, figyelembe véve a hitelező forrásszerkezetét és annak változását.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleménye szerint mindez garancia arra is, hogy a pénzintézetek nem háríthatják át a különadót ügyfeleikre.

Kormánypárti javaslatra az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő törvénycsomagot, amely november 27-én életbe is lépett. A törvénymódosítás több oldalról nyújt védelmet a bajba került lakáshiteleseknek: a bankoknak kötelező a deviza középárfolyam vagy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamának alkalmazása, s az adósoknak ezentúl ingyenesen, illetve minimális díj ellenében rendelkezésre áll az előtörlesztés lehetősége. A futamidő alatt egy alkalommal díjmentessé vált a futamidő legfeljebb öt évvel történő-meghosszabbítása is, ha a fogyasztó legalább kilencven napos késedelemben van.

A törvény szerint a lakáscélú szerződés az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat tekintetében, kormányrendeletben meghatározott esetekben, feltételekkel módosítható, amennyiben azt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a hitelező lekötött ügyfélbetétei kamatának változása, a szabályozói környezet, illetve a hitelkockázat kormányrendeletben meghatározott változása indokolja.

A közlemény szerint a bankok csak szigorú szabályok mentén emelhetik egyoldalúan, az adós terhére a kamatot és más tekintetben nem módosíthatják egyoldalúan, az ügyfél számára hátrányos módon a lakáscélú szerződéseket. Az ehhez kapcsolódó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.