Nem kérnek a magyarok az eurokonform tyúkketrecből

2010.12.16. 13:33
Glattfelder Béla fideszes és Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő egyaránt bírálta azt, hogy az unió 2012. január 1-től az eddiginél nagyobb méretű ketreceket írna elő a tojó tyúkok számára, állatjóléti szempontokra tekintettel.

Az európai tojáságazat jövőjéről tartott EP-vita kapcsán mindketten hangsúlyozták, hogy a hagyományos ketrecek betiltása miatt az európai tojástermelők súlyos versenyhátrányba kerülnek majd az EU-n kívülről származó importtal szemben.

A hagyományos ketreces tartásban az egy tyúkra jutó terület 550 négyzetcentiméter. Ezek azonban 2012-től nem használhatók. Helyettük úgynevezett feljavított ketreceket kell alkalmazni, ahol az egy tyúkra eső terület legalább 750 négyzetcentiméter. Szükséges ezen kívül tojófészket, csipegető és kapirgáló részt, valamint ülőrudat biztosítani a madarak számára.

Glattfelder kifejtette: az új tagállamokat - köztük Magyarországot - különösen hátrányosan érintené a szabályozás. A hazai termelőkre óriási terheket rakott a csatlakozás időszakában az akkor érvényes uniós állatjóléti, környezetvédelmi és egyéb követelményeknek való megfelelés. Az újabb beruházások költségeit sokan már képtelenek lennének kigazdálkodni. A termelői érdekszövetségek szerint a gazdák 25 százaléka nem fog tudni megfelelni az új szabályoknak. Ez azzal járhat, hogy Magyarországon naponta 1,7 millió tojást kell majd megsemmisíteni, mert a szabályoknak nem megfelelően termelt tojást nem lehet forgalomba hozni.

Glattfelder szerint a változtatás környezetvédelmi szempontból is elfogadhatatlan: a nagyobb ketrecek a fűtési és világítási igény miatt jelentősen növelnék a fajlagos energiafelhasználást, és ezzel többlet szén-dioxid-kibocsátást okoznának.

Tabajdi sajnálatosnak nevezte, hogy, hogy az EU saját termelőit megfojtja az előírásokkal, a harmadik országokból érkező árukkal szemben viszont alacsonyabbak az elvárások, és azok betartását is alig ellenőrzik.

"Megveregethetjük a saját vállunkat, hogy milyen jól élnek az európai tyúkok, miközben gazdaságok ezrei mennek majd tönkre, és munkahelyek szűnnek majd meg" - fogalmazott az EP képviselő.  • Hírek
  • Hírek