Elolvadt az illetékbevétel

2010.12.17. 07:14
Az ingatlanpiaci visszaesés és a szabályok enyhítése tízmilliárdokba fáj az államnak.

Az illetékkassza tízmilliárdokat veszített az adózóknak kedvező jogszabályváltozások és az ingatlanpiaci visszaesés miatt - írja a Napi Gazdaság. Az APEH friss adatai szerint év elejétől a múlt hónap végéig mintegy 81 milliárd forint illetéket fizettek ki a cégek és a magánszemélyek, amiből 35 milliárd az önkormányzatoknál landolt, a fennmaradó összeg pedig a költségvetésben. A jelenlegi kormány nem tesz közzé prognózist a várható bevételeket illetően, az előző kabinet 110 milliárdos illetékbevétellel kalkulált tavasszal, ám ekkora bevétellel most nyilván nem számolnak, mivel november végéig csupán 46,3 milliárd folyt a közösbe.

Meglátszik az illetékbevételeken, hogy augusztus közepétől az egyenes ági rokonoknak nem kell ajándékozási és öröklési illetéket fizetniük. Utóbbiból az első félévben havonta átlagosan 400 millió forint folyt be az APEH-hoz, azóta viszont már csak 200-250 millió forint, szemben a tavalyi 650 millióval. Az ajándékozás után befizetett közteher is megcsappant 40 százalékkal, de a legdurvább, 50 százalékos visszaesés a kiemelt kategóriaként külön nyilvántartott gépjármű-öröklési és -ajándékozási illeték esetében történt. Az illetékszabályok augusztus közepi változásáról szóló cikkünk itt olvasható.

A bevételek oroszlánrészét biztosító, az ingatlan-adásvételek után befizetett közterhek közel 40 milliárd forinttal zuhantak tavalyhoz képest, de ez csak részben okolható az ingatlanpiaci trendekkel, mivel januárban lényegesen csökkent az illetékek mértéke. A gépjármű-értékesítésből származó illetékbevétel mindössze tizedével esett vissza, a bírósági, a közigazgatási illetékek viszont stagnáltak tavalyhoz képest.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek