Nem lesz min bevallani az extraadót?

2010.12.17. 06:48 Módosítva: 2010.12.17. 07:09
Hétfőig kellene befizetni a sarcot, a nyomtatvány csak jó esetben készül el addig, mert a kormány kezdeményezésére a parlament pár napja átírta az adók szabályait, az APEH-nek pedig most gyorsan át kell szerkesztenie a nyomtatványt és a szoftvert.

Az utolsó pillanatban kell intézkedniük a különadóval (vagyis a három extraadóval: a telekomadóval, a hipermarketadóval és az energetikai adóval) sújtott társaságoknak, mivel legjobb esetben is csak ma, de lehet, hogy csak hétfőn lesznek hozzáférhetőek a szükséges nyomtatványok - írja a Napi Gazdság. Az egyes ágazatokat érintő különadóról szóló törvényt hétfőn módosította az országgyűlés a kormány kezdeményezésére, miután a távközlési és energetikai szektort érintő adó mértékén változtatott a kormányakarat - a kisebb cégek részben vagy egészben mentesültek az adófizetés alól.

Ezzel együtt azonban a bevallási nyomtatvány - és szoftver - is szükségszerűen változik, amelyet azonban az adóhatóság csak az új törvény hatályba lépését követően tud megtenni. Mivel a közlönyben ma vagy holnap jelenhet meg a szöveg, a nyomtatvány nagyjából aznap fog megjelenni, amikor a társaságoknak el kell készíteniük a bevallásukat és meg kell fizetniük az adót. (December 20-ig, azaz hétfőig kell az adót befizetni és elkészíteni az adóbevallást.)

Az eljárási szabályok szerint az új vagy módosított nyomtatványokat a szabályok hatályba lépését megelőzően 30 nappal kell közzétenni, vagyis ez a rohamtempóban átvert módosítás a jogszabályok szerint nem is ad kellő időt a felkészülésre, még akkor sem, ha betű szerint nem alkotmányellenes a módosítás maga.

Az egészben az is szép, hogy a kormány már előre nekiállt elkölteni az extraadók egyikéből, a telekomadóból befolyó bevételt: a parlamenttel az általános tartalékba helyeztette a minap a 61 milliárdos remélt summát, és már több milliárdot szétszórt az állami intézményeknek.

Az idén nem ez az első eset, hogy az adó kiszámítását, bevallását csak kutyafuttában lehet megoldani. Novemberben több munkáltatónak jelentős többletfeladatot kellett ellátnia amiatt, mert a munkavállalókat terhelő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalékról tíz százalékra emelkedett. A szabályozás ugyanis elég zavarosra sikeredett, nem lehetett például tudni, hogy a novemberben vagy a decemberben fizetendő járulékoknál kell-e azt először alkalmazni. Végül november első hetében derült ki, hogy a korábbi dátum a jó, emiatt több munkáltatónak újra el kellett végezni a bérszámfejtést.

Egy 15 céget magában foglaló csoport, köztük több vezető német és osztrák energiavállalat közös levelet intézett az Európai Bizottsághoz - írta a Reuters. A magyar kormány legutóbbi döntéseiben azt látjuk, hogy hajlandóság mutatkozik bizonyos szektorok - és különösképpen külföldi társaságok - felhasználására a költségvetés kiegyensúlyozása érdekében. Ez kárt okoz a beruházásoknak, kárt okoz az európai belső piac iránti magyar elkötelezettség hitelének - áll a levélben.