Simor inkább letörné az inflációt

2010.12.17. 12:01
A kormány nagyobb drágulást akar, mint a mostani 3 százalékos inflációs cél, ám a jegybankelnök szerint inkább kisebb célt kellene kitűzni 2013-tól. Újabb összecsapás Simor és a kormány között.

Egyre több érv szól amellett, hogy amikor a 2013-tól érvényes inflációs célról kell döntenünk a mai 3 százalékos célnál alacsonyabb szintet határozzunk meg - mondta Simor András jegybankelnök a mai Horgony 2011 konferencián.

Az inflációs célkövetés azért lehetett eredményes, mert a kormányok is belátták, hogy kérészéletűek az infláció manipulálásából származó előnyök - mondta beszédében Simor. Az inflációs célkövetést alkalmazó országokban az inflációs cél nagysága nem függ attól, hogy az adott országban a kormány, a jegybank vagy a két intézmény közösen tűzi-e ki az inflációs célt tette hozzá.

Az inflációs várakozások horgonyzásához, az igazi monetáris stabilitás megteremtéséhez nem elegendő, ha csak 1-2 évig szorítjuk le az inflációt - mondta Simor. A vállalatoktól, háztartásoktól csak több év monetáris fegyelem után várható el, hogy érezzék, elmúlt az inflációs veszély, vagyis várakozásaikba ne épüljön be a magasabb árszint valószínűsége, döntéseik meghozatala során ne kelljen az árak hirtelen emelkedésével számolni.

Simor vs. kormány

Úgy tűnik, a jegybankelnök dacol a kormánnyal, és szakmai érvekkel alátámasztva másként képzeli az infláció elleni küzdelem kérdését.

Az Index elsőként számolt be róla, hogy a kormány a mai 3-ról 3,5 százalékra szeretné emeltetni az MNB-vel az inflációs célt a jövő évi felülvizsgálatkor. A kabinet ezen céljához használná fel – szintén a lapunkban elsőként ismertetett tervét – a monetáristanács-tagok kinevezési szabályainak megváltoztatását, amivel többségbe kerülhetnek az egyebek mellett az inflációs célról és a kamatokról döntő monetáris tanácsban a kormánypártokhoz közel álló személyek. A nemzetgazdasági minisztérium később nem hogy nem cáfolta értesüléseinket, hanem egyenesen kérkedett vele, hogy a kormány nem véletlenül szerepeltet a több évre szóló kitekintésekben 3,5 százalék körüli inflációs számokat.

Simor András jegybankelnök a lapunknak adott interjújában is veszélyesnek nyilvánította az inflációs cél megemelésére való törekvést, amelynek egyébként semmi haszna nem lenne, annál több hátránya, így teljesen értelmetlen lenne az akció, amint arra a Portfolio.hu rámutatott.