Túl sok az antibiotikum a Pannon Honig mézében

2010.12.17. 16:13
Büntetőfeljelentést tettek a Pannon Honig Kft. ellen, mert a cég a gyanú szerint olyan jelöletlen mézet adott el, amely a határértéknél több antibiotikumot tartalmazott; az ügy kapcsán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal országos, teljes körű mézellenőrzést rendelt el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)l.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) elnöke a közlemény szerint pénteken a társhatóságok - APEH és a VPOP - bevonásával teljes körű, a cég ügyfélkörére is kiterjedő vizsgálatot kért a Pannon Honig Kft. ellen. Az MgSZH elnöke egyúttal büntetőfeljelentést tett a rendőrségnél a kft.-vel szemben.

Az ügy előzménye, hogy egy televíziós műsor tudósításából kiderült: a Pannon Honig Kft. gödöllői irodájában a cég ügyvezetője jelöletlen mézet adott el számla nélkül, és felmerült a gyanú, hogy az adott méztétel a határértéket meghaladó antibiotikum mennyiséget tartalmazott.

A felvétel lejátszása után az MgSZH illetékes munkatársai egy órán belül ellenőrzést tartottak a Pannon Honig Kft. irodájában, és minden ott található terméket hatósági zár alá vettek. A szakemberek a cég szarvasi üzemében is ellenőrzést végeztek, amelynek eredményeképpen a szakhatóság elrendelte az üzem működésének felfüggesztését.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ügy kapcsán azonnali hatállyal országos, teljes körű mézellenőrzést rendelt el.

Az MTI nem tudta elérni a cég gödöllői irodájának vezetőit, a cég szarvasi mézfeldolgozó üzemének ügyvezetője, Kozma Ákos pedig annyit mondott: egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést az üzem működésének felfüggesztéséről. Hozzáfűzte: amíg az ügy folyamatban van, nem kíván nyilatkozni.

A céginformációs adatok szerint a budapesti székhellyel bejegyzett, egy-egy gödöllői és szarvasi fiókteleppel rendelkező kft. 2000 óta működik, ügyvezetője Fazekas Gyula és Tromposch Károly.

A Pannon Honig Kft. nettó árbevétele tavaly 1,796 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye 21,35 millió forint volt, szemben a 2008-as 1,408 milliárd forintos árbevétellel és 2,25 millió forintos eredménnyel.