A benzin olcsóbb lehet, a gázolaj nem biztos

2010.12.19. 17:45
Az elmúlt hetek sorozatos áremelkedését követően az utóbbi napokban végre csökkent a benzin és gázolaj forintban mért tőzsdei átlagára, így az előttünk álló héten végre megvan a lehetősége, hogy a hazai üzemanyagárak is csökkenjenek. Az üzemanyagárak a héten újabb rekordszintre nőttek, tehát ez a folyamat akadhat meg – akár csak egy pillanatra – a jövő héten.

A múlt heti átlagárhoz képest ezen a héten 3,5 százalékot csökkent dollárban mérve a benzin átlagára, miközben a gázolajé 1,1 százalékkal került feljebb.

A forint azonban mindeközben erősödött a dollárral szemben (a múlt heti 210,2 után ezen a héten 206,8 körül járt az átlagos jegyzésár), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében az öt napos átlagos jegyzésár 3,5 százalékos, a gázolajnál pedig 0,6 százalékos csökkenést mutat.

Az elmúlt két év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten – figyelmeztet a Portfolio.hu. Miután a héten a forintban mért üzemanyagárak csökkentek, mégis a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az olajcég a benzin és a gázolaj esetében is az árak mérséklése mellett fog dönteni. Az árelmozdulások mértékét tekintve a benzinár csökkentésének nagyobb a lehetősége, mint a gázolajénak.

Ha így lesz, akkor az ezen a héten végrehajtott 4-4 forintos emeléssel történelmi csúcsra szökő üzemanyagárak nem folytatják az ég felé törtetésüket. A benzin rekord-átlagára 357-358 forint, a gázolajé pedig 345 forint.