Irracionális félelem szülte az INA-ügyet

2010.12.19. 11:04
Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.

Mosonyi György szerint a horvátok "irracionális félelmet" tanúsítanak a Mollal szemben, mert bárhogyan is alakul az INA tulajdonosi szerkezete, akkor sem változik semmi, ha a Mol többségi tulajdonosává válna a horvát olajtársaságnak. A Mol teljes mértékben elkötelezett az INA fejlesztéséért, "a kormánnyal együtt sikeressé tesszük az INA-t" - fogalmazott.

A Mol és a horvát kormány között sikeres és jó az együttműködés. Nincs szükség a két nagy tulajdonos közötti részvényesi megállapodás megváltoztatására.

A lap kérdésére, miszerint a Mol a magyar kormányon keresztül esetleg blokkolná Horvátország Európai Uniós csatlakozását, Mosonyi kijelentette: minden magyar érdeke és óhaja - politikailag és érzelmileg egyaránt -, hogy Horvátország EU-taggá váljon. A két országot történelmileg is nagyon sok minden köti össze, és ahogy Magyarország a NATO-ba való belépést is segítette, úgy az uniós csatlakozási folyamatban is minden támogatást megad.

A magyar olajipari vállalat kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2.800 kunát (1 kuna 37 forint), december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínált. Az akkor újraindult és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során már aznap 2.830 kunás árfolyamra ugrott fel és azóta is ezen a szinten stabilizálódott az INA-papírok ára a zágrábi tőzsdén.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol, amely közel 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. A még közkézen lévő mintegy 8 százaléknyi hányadból az elmúlt heti kereskedés idején 2,3 százaléknyi cserélt gazdát, s mint azt a horvát nyugdíjalapok egyesülete csütörtökön elismerte, valóban tagjaik vásárolták fel az értékpapírokat.

A SEEbiz.eu üzleti portál hétvégi információja szerint a felvásárlások nyomán a PBZ Croatia biztosító nyugdíjalapja lett a harmadik legnagyobb részvényese az INA-nak, 0,45 százaléknyi értékpapír birtokosaként. A portál összesítése alapján a horvát tulajdon - vagyis az állam és a nyugdíjalapok együttes részesedése - az elmúlt heti kereskedés nyomán kis mértékben, de már meghaladja a Mol tulajdoni hányadát.