Felhatalmaztatta magát a kormány egy pár százmilliárdos lazításra

2010.12.20. 21:42 Módosítva: 2010.12.20. 21:52
Pár tízmilliárd forintos, minisztériumon belüli átcsoportosításról szólnak azok a 2011-es költségvetéshez benyújtott második körös módosító indítványok, amelyeket a kormánypárti képviselők átengedtek. Elengedik az MTV köztartozását, belementek abba, hogy a kvótaértékesítés bevételének felhasználásához nem kell a kormány egyetértése, és megengedték a kormánynak, hogy 2012-ben és 2013-ban 250-400 milliárd forintos lazítást végrehajthasson.

Megtartották a parlamentben a jövő évi költségvetés második körös módosító indítványairól a szavazást, annak rendje-módja szerint a kormány akaratát a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjai engedték érvényesülni, és megszavazták a hattucatnyi, kabinet által támogatott javaslatot.

Nem kell olyan szigorúnak lennie a kormánynak

A mai gombnyomásoknál már nem volt mód a jövő évi hiányszám és a minisztériumi keretszámok megváltoztatására - azt a két héttel ezelőtti szavazásnál „kőbe vésték”, amikor fiktív bevételeket szórtak szét konkrét kiadásokra –, most csak a minisztériumi kereteken belüli átcsoportosításra nyílt mód. Mégis a legnagyobb hatású elfogadott javaslat nem egy átcsoportosítás, és nem is a jövő évi állami gazdálkodást érinti, hanem a 2012-es és 2013-ast.

Utcára teszik a KT szakértőit

Elfogadták azt a módosítót is, amely a Költségvetési Tanács szakértői stábjának működtetését biztosító forrást teljesen lenullázza. Elfogadták azt is, amely a stáb tagjainak elbocsátását a költségvetés céltartalékából oldja meg.

Ezeken felül az egészségügyi törvény keretében elérték azt is, hogy a Költségvetési Tanács mai elnökét, Kopits Györgyöt számos kormányzati baki után mégis visszahívhassák.

A Költségvetési Tanács lesilányítása után még létező közpénzügyi törvény előírja, hogy mekkora hiányt csinálhat a kormány azokkal a tételekkel, amelyekre direkt ráhatása van és amelyekről ténylegesen a költségvetési szavazásnál döntenek (ezeket belső tételeknek hívjuk, és ilyenek például a minisztérium felújítási kiadások, a közszolgák bére, de ilyenek az állami intézmények díjbevételei is). A parlament ma jóváhagyta, hogy 2012-ben a kormány az eddig gondoltnál durván 400 milliárd forinttal nagyobb, 5400 milliárdos hiányt produkálhasson a belső tételeknél. (Az elfogadott módosító indítvány itt olvasható pdf-formátumban.) Arra is rábólintottak a kormánypárti képviselők, hogy 2013-ban a kamatkiadások nélküli teljes államháztartási egyenleg az eddig számítottnál 250 milliárd forinttal kisebb többletet mutasson.

Mindkét változtatás azt jelenti: a honatyák engedélyt adtak a kormánynak, hogy 2012-ben és 2013-ban több százmilliárd forintos lazítást hajthasson végre.

Gálánsak az MTV-vel

A parlament egyetlen egy esetben írta felül a kormány akaratát. A honatyák többsége – javarészt persze megint a kormánypártiak – úgy döntöttek, hogy nagyvonalúan elengedik a Magyar Televíziónak az állammal szemben fennálló adó-, járulék-, és illetéktartozását. Hogy mennyi pénzről van szó, az átengedett módosító javaslat nem említi, de feltételezhetően nem két fillér tartozást engedtek el a köztévének.

A kabinet szája íze szerinti átcsoportosítások közül a legnagyobb összeget az önkormányzati salátamódosító mozgatja meg, az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok 36 milliárd forintot kapnak, és ezt a pénzt a közoktatási hozzájárulások csökkentésével és a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásának megcsapolásából teremtik elő. A sporttal kapcsolatos módosító is szép összeget, 8 milliárd forintot mozgat meg azért, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság az olimpiára való felkészülés jegyében célzottabban irányíthassa oda a pénzt, ahova szeretné, például sportegészségügyi vizsgálatokra, doppingellenőrzésekre, utánpótlástámogatásra, sportolók anyagi elismerésére. Egy egyházi jellegű javaslat pedig ötmilliárd forintot mozgat meg.

Az egyházaknak is kedveskednek

Az egyházak kiemelt kezelése egy másik javaslatban is visszaköszön. Évek óta az a rend, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékát vagy valamely egyháznak, vagy két kiemelt költségvetési előirányzatnak adhatjuk (a másik 1 százalékot civil szervezetek kaphatják). Mostantól azonban csak egy költségvetési előirányzat, a Nemzeti Tehetség Program javára ajánlhatjuk fel az első egyszázalékos szja-részt, ha nem akarjuk valamely egyháznak adni, parlagfűmentesítésre már nem mehet ez a summa. Erre az indoklás szerint a Katolikus Egyház és a Vatikán között korábban kötött megállapodás miatt van szükség.

Az önkormányzatok tízmilliárd összegben kaphatnak ingatlant

Érdekes az a beszavazott javaslat is, amely az állam által az önkormányzatoknak ingyenesen juttatandó ingatlanok keretösszegét a tervezett 1-ről 10 milliárd forintra emeli.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök indítványát is elfogadták: a közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból az eddigi 25 helyett 30 százalék az önkormányzatok kasszájába fog vándorolni. Egy másik fideszes indítvány az eredetileg a Moszkva tér felújítására szánt pár milliárd forintos keretet megnyitja Káposztásmegyer vasúti megállójának fejlesztésére is.

Rogán Antal azon indítványának is zöld utat adtak, amely úgy rendelkezik, hogy a szén-dioxid-kvóta eladásából származó bevétel felhasználásához nem kell a kormány egyetértése, elég a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó miniszter döntése ehhez. A módosító indoklása legalább ilyen érdekes, és úgy szól, hogy a kormány egyetértéséhez való kötése a pénz felhasználásának „elriasztaná a potenciális kvóta vevőket, előre vetítve, hogy a kormány diszkrecionális jogot gyakorolva más célokra használná vagy a felhasználástól visszatartaná a kvótabevételeket – a kvótaértékesítési szerződések szövegével ellentétesen. A problematikus kitétel nélkül is ráhatása van a kormánynak a kvótabevételek felhasználására, mindamellett nem jelent a törvény problémát a kvótaértékesítések tekintetében – ahol a korábbi kvótabevétel felhasználás problémái miatt már megrendült a magyar fél hitele.”

Egy másik, szintén kormánypárti és támogatást kapott javaslat 144,7 millió forintos keretet ad a Nemzet Színésze programra, ezt pedig a közhasznú és gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatásának lecsípésével teremti elő.

Néhány módosítót azért kellett elfogadnia a parlamentnek, mert a költségvetés eddigi formájában rosszul szerepelt a kedvezményezett szervezet, intézmény neve. Így például a kormány még Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat szerepel, de a szervezet hivatalos neve Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A Nemzetgazdasági Minisztériumon belül pedig Foglalkoztatási Hivatal működik, nem pedig Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

Az Országgyűlés csütörtökön tartja meg a jövő évi költségvetés megalkotásának utolsó aktusát: a ma megszavazott módosítókat átvezeti a törvényszövegen és akkor egy gombnyomással zárószavaznak a jogszabályról.