Lejtőre kerül a forint, ha a kormány nem hagyja békén az MNB-t

2010.12.22. 16:01
Magyarország "egyre kockázatosabbnak tűnik" a kormány és a jegybank között feszülő ellentétek és "a rövid távú populista gazdasági intézkedések" miatt - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Közben a jegybankelnök elment egy kormányülésre, ahol a jegybanktörvény módosításáról egyeztetettek.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek tanulmánya szerint a kormány és az MNB közötti konfliktus nemhogy enyhülne, de egyre jobban elmérgesedik.

A ház elemzői szerint a kormány célja (a monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének tervezett módosításával) az, hogy "galambokat", vagyis kamatcsökkentésre hajló alapállású tagokat "ültessen" a márciusban esedékessé váló váltás során a testületbe. A Fidesz "populista" törvényjavaslatának eredményeként a Monetáris Tanács a mostaninál jóval inkább enyhítéspártivá, egyben "átpolitizáltabbá" is válik, "azzal az egyértelmű megbízatással, hogy csökkentse a kamatokat".

Az Eurasia szakértői szerint ez  élénkítheti ugyan a gazdaságot, ám rosszul érintheti a választókat, a forint emiatt várható gyengülése ugyanis emelni fogja a devizában eladósodott háztartások adósságszolgálati terheit.

Simor kormányülésen járt

Részt vett a kabinet ülésén szerda délelőtt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, mert napirenden volt a jegybanktörvény módosításával összefüggő tárgyalás. Ennek részleteiről várhatóan a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón számolnak be.

Simor András hétfőn azt mondta, utoljára 2009 januárjában találkozott Orbán Viktorral. A miniszterelnök kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában erre úgy reagált: miután a kívánatos gazdaságpolitika irányáról a jegybanknak más elgondolása van, mint a kabinetnek, "éppen elég", ha a nemzetgazdasági miniszter beszél az MNB elnökével. "Azzal, hogy ha én beszélek vele, nem lennénk előrébb" - tette hozzá.

A kormányfő azonban már a köztelevízióban is jelezte, hogy Simor András részt fog venni a kabinet ülésén, a jegybanktörvény módosítása ugyanis a szabályok szerint megköveteli, hogy a nemzeti bank elnöke megjelenjen a kormányülésen.

"Szeretnék kimaradni a jegybank és a jegybankelnök irányításából" - jelentette ki a miniszterelnök a tévéműsorban. "Ma az a helyzet, hogy a jegybankot egy testület irányítja, amelybe a miniszterelnök is delegál embert. Én nem akarok delegálni egyet sem. Én azt javaslom, hogy a parlament delegálja a tagokat" - fejtette ki, hozzátéve, a jegybank függetlensége a kormányzattal szemben kell, hogy fennálljon, és ezt ő garantálja.