Mégis egybeterelik jövőre a megahivatalokat

2010.12.22. 07:54
Január elsejétől elvben már működnek is majd a közigazgatási reform által létrehozott megyei kormányhivatalok. Egyelőre mégis kevés tudható arról, hogyan tud majd az állampolgár a megígért egyablakos ügyintézés keretében eljárni a 14 hivatal, szakhatóság összeolvasztásával megalakuló hivatalokban - írja a Napi Gazdaság.

Bár a tervek között szerepel a megyékben 1000-1200 dolgozóval létrejövő óriáshivatalok egységes, egy épületben való elhelyezése, erre január elsejével nincs mód, ám az ügyfélszolgálatok minden megyében egy helyen működnek majd, Budapesten pedig négy ügyfélszolgálat kialakítása várható - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Napi Gazdaság érdeklődésére.

A minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkársága szerint az integrációban érintett hivatalok, dolgozók felkészültsége megfelelő, a feladatellátás pedig az átmeneti időben is folyamatos lesz.

A megyei kormányhivatalok informatikai rendszere a beépülő szervek informatikai rendszereiből épül fel, ezek összehangolását jövő évre tervezi a KIM. A regionális illetékességgel működő területi államigazgatási szervek megyeivé történő átalakítását is végre kell hajtani. Új dolgozókat nem vesznek fel, a meglévő regionális létszámok szétosztásával oldják meg a visszaalakítást.

A megyei kormányhivatalok bázisát képező megyei közigazgatási hivatalok működésére eredetileg 8 milliárd forintot tervezett a kormány. A megahivatalokról szóló törvény elfogadását követően azonban a költségvetésben is meg kellett teremteni az ehhez szükséges forrást - erre egy módosító indítvány csoportosított át 116 milliárd forintot.

A tervek szerint a szakmai feladatok irányítása az egyes beolvadó hivatalok fővárosi központjából zajlik majd, és jogszabályban rendezik a kormánytisztviselők esetében a jogutódlás szabályait. Mivel erre csak januárban kerülhet sor, ezért az egyes dolgozók is csak akkor kaphatnak felvilágosítást arról, hogy fővárosi vagy megyei állományba kerülnek-e majd. Erről pedig a még kinevezésre váró kormánymegbízottak dönthetnek majd.

Az Index értesülése szerint Orbán Viktor informálisan már ki is nevezte a kormánymegbízottakat, köztük több megyei közgyűlési elnököt és a pápai polgármestert is.