Kína mentheti meg az eurózónát

2010.12.23. 09:44
Kína megmenti az eurózónát, ha szükséges - ígéri a kínai miniszterelnök-helyettes. A Wall Street Journal által megszólaltatott elemzők szerint ez csak elodázhatja az eurózóna szétesését, ami előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik.

Amennyiben szükséges, Kína összehangolt, kötvényvásárlásokat is magában foglaló lépésekkel fog közbelépni az eurózóna pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében - hangoztatta Vang Csi-san kínai miniszterelnök-helyettes szerdán Pekingben egy gazdasági találkozón, amelyen az EU képviselői is részt vettek.

A 2400 milliárd dolláros valutatartalékának jelentős, ám pontosan nem ismert részét euróban tartó Kína portugál lapértesülések szerint 4-5 milliárd eurónyi portugál államkötvény vásárlására készül a jövő év első negyedévében, hogy mérsékelje a meggyengült európai országra nehezedő pénzpiaci nyomást.

A némileg bizonytalan, forrásokat nélkülöző hír mindenesetre jótékonyan hatott mind az euró árfolyamára, mind az európai tőzsdékre. Miközben Kínának sok szempontból létszükséglet az európai stabilitás, hiszen jelentős mennyiségű államkötvény van kínai tulajdonban és az EU a legnagyobb kínai exportpiac - a két régió közötti kereskedelmi forgalom értéke az év első 11 hónapjában elérte a 434 milliárd dollárt -, a Wall Street Journal által megszólaltatott elemzők szerint a kínai szerepvállalás legfeljebb elodázhatja az eurózóna szétesését, megakadályozni nem fogja azt.

Mindenesetre a kínai külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Kína kész segíteni az európai országokat a mostani válság leküzdésében, és Európa ezentúl is fontos piac lesz a kínai devizatartalék befektetése számára.