Kompenzációt ígér az NGM a közszférában

2010.12.23. 18:20

Családi kedvezményt vagy - akinek ez nem jár - kompenzációs összeget kapnak a közszféra azon dolgozói, akiknek jövőre az új adórendszer bevezetésével csökkenne a bérük. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint így senkinek sem fog csökkeni a nettó rendszeres jövedelme a közszférában.

Kifejtették, hogy "a társadalmi igazságosság alapján" az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkatársak fizetését rendszeres havi kompenzációs összeggel egészítik ki.

A családi kedvezmény bevezetése a gyermekes munkavállalók többségének biztos nettó keresetnövekedés jelent majd, írják. Azok a gyermekes munkavállalók pedig, akik alacsony keresetük miatt nem tudják kihasználni a kedvezmény nyújtotta előnyöket, szintén jogosulttá válnak a kompenzációra.

Az adó- és járulékváltozások következtében fellépő nettó illetménycsökkenés kompenzációjáról szóló rendeletet szerdán tárgyalta a kormány. A tárca hangsúlyozta, a rendelet kizárólag az adó- és járulékszabályok változásából eredő nettó illetménycsökkenést kompenzálja, egyéb kereseti elemeket, valamint az illetmény más ok miatti csökkenését nem.

A kormányrendelet szerint a kompenzáció a költségvetési szerveknél bármely érintett (közalkalmazotti, köz- és kormánytisztviselői, fegyveres vagy igazságügyi) jogviszonyban foglalkoztatottra kiterjed.