Mi lesz az Emfesszel?

2010.12.23. 10:54
Az Emfesz ügyvezetője szerint nyolc százalékkal drágulhat a fogyasztók gáza, ha nem segíti ki a kormány a bajba jutott céget. Az Első Magyar Földgáz és Energiaszolgáltató milliárdokkal tartozik beszállítóinak és a különadót sem tudta maradéktalanul befizetni, az E.on szerződést bonthat vele.

Nincs csődben az Emfesz, de ha nem kap kormányzati segítséget, 300 ezer fogyasztó nyolc százalékkal drágábban kapja a gázt, mondta Góczi István a cég ügyvezetője a Kossuth rádióban. A társaság pénzügyi nehézségei miatt a Magyar Energia Hivatal szerdán indított eljárást. A hivatal csütörtökön meghosszabbította a helyzet rendezésére adott határidőt, így a fogyasztóknak továbbra is az Emfesz szolgáltat

Mint azt tegnap megírtuk, az Első Magyar Földgáz és Energiaszolgáltató (Emfesz) több beszállítójának is tartozik, köztük a Mol Földgázszállító Zrt.-nek, a Kelernek és az E.onnak. Utóbbi tegnapig adott haladékot a gázcégnek a fizetésre. Az egyik ilyen tétel még 2009 elejére nyúlik vissza, amikor még az E.on vásárolt gázt az Emfesztől. Ennek utolsó adagját az Emfesz nem szállította le, így kötbért kellene fizetnie. Az E.on lakosságigáz-vezetékek üzemeltetőjeként is további elmaradt pénzeket követel.

Az Emfesz ugyanakkor nem ismeri el egyik E.on-követelés jogosságát sem, szerinte ők nem tartoznak, nekik viszont igen, mégpedig a Pomázi Csaba vállalkozóhoz köthető Dunacent közel hárommilliárddal. Ezt azonban a Dunacent tagadja, Balla Réka ügyvezető az Indexnek azt mondta, nincs elismert tartozása a cégnek.

Góczi István az Emfesz ügyvezetője a Népszabadságnak azt mondta: a helyzet áthidalására bankhitelt szeretnének felvenni. Megfogalmazása szerint finanszírozó bankjukkal, illetve beszállítóikkal folytatják a tárgyalásokat az eddig is érvényes pénzügyi konstrukció megújításáról.

A cégvezető Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert most arra kéri, saját hatáskörben intézkedjen bizonyos fizetési könnyítésekről. Góczi István a Népszabadságnak elmondta: a különadó egy részét határidőre befizették, a többire haladékot kértek, melynek elbírálása folyamatban van.

Tegnap az Emfesz az Indexnek még azt mondta, ha nem rendeződik az ügy, fogyasztóiknak cudar karácsonya lesz. Este azonban a minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta, a fogyasztóknak egy esetleges csőd esetén sem kell aggódni, az átállítás megoldott.

Góczi István, az Emfesz ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott, fűtés mindenképpen lesz, csak nem mindegy, hogy milyen áron. Góczi szerint ha nem sikerül megoldást találni, akkor nyolc százalékkal megemelkedik fogyasztóik gázszámlája. Az ügyről megkérdeztük az Energiahivatalt is, választ azonban nem kaptunk.