A Fidesz az államadósság felelőseit keresi

2010.12.28. 13:53
A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter. Az albizottság a javaslat szerint 9 tagú lenne és 2011. április 30-ig kellene jelentést készítenie.

Az államadósság növekedésének okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője.

A testületnek a javaslat szerint a 2002 és 2010 közötti, az államadósság 53 százalékról 80 százalék közelébe történt növekedéséhez kapcsolódó gazdasági és politikai döntéseket, ezek okait és az esetleges felelősséget kellene megállapítania. A miniszterelnök szóvivője azt kéri: a testület készítsen jelentést az általa tett megállapításokról és döntsön a jelentés nyomán adódó további teendőkről. Az albizottság mandátuma a tagok megválasztásától 2011. április 30-ig tartana, de szükség esetén meghosszabbítható lenne a határidő.

A javaslat szerint az albizottság kilenctagú lenne, akiket a számvevőszéki bizottság tagjaiból választanának. Öt tagot a Fidesz, további egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP delegálhatna. Az albizottság elnöke és alelnöke is fideszes lenne. Szijjártó Péter arra kéri Nyikos Lászlót, hogy a számvevőszéki bizottság következő ülésén tűzze napirendre a kérdést, a képviselőcsoportok pedig jelöljenek tagokat.