Kilencvenmilliárdot költött károkra a Generali

2010.12.29. 13:40
Idén csaknem 90 milliárd forintnyi kártérítést fizetett ki a Generali-Providencia. A biztosító közleménye szerint a legmagasabb összegű kifizetések idén az extrém időjárás pusztításához és tűzesetekhez kapcsolódtak.

A biztosító által készített statisztika szerint a nyári esőzésekkel és árvizekkel kapcsolatos a két legnagyobb kártérítés. Az egyik regionális vízműtársaság 26 telephelyén az árvizek és a felhőszakadások mintegy 440 millió forintos kárt okoztak. Egy áramellátó társaságnak két nagyteljesítményű transzformátora sérült meg 300 milliós kárt okozva, amikor a nagy júniusi esőzésekben egy 220kv-os távvezeték zárlatos lett.

Nemcsak a víz, a tűz is okozott százmilliós károkat. Egy budapesti társasház tetőtéri lakásában – feltételezhetően a hűtőszekrényből kiindulva – tűz keletkezett, amelynek következtében leégett a teljes tetőszerkezet. Személyi sérülés ugyan nem történt, az anyagi kár viszont mintegy 100 millió forint volt. A másik nagyobb tűzeset egy bútorgyártó cégnél volt, aminek az 1200 négyzetméteres raktárhelyisége égett le, 300 millió forintos kárt okozva.

Kevesebb kár, több kártérítés

Idén személybiztosításokra a Generali-Providencia már közel 6 milliárd forinttal többet fizetett ki a bejelentett károkra, mint tavaly. Összesen 32,1 milliárd forint kifizetés várható életbiztosításokra, 1,15 milliárd forint balesetbiztosításokra, míg egészségbiztosításokra összesen 650 millió forint. Idén 89 886 káresetet jelentettek be a társaságnak, szemben a tavalyi 106 960 darabbal.

Az életbiztosításokra történő kifizetések átlagos összege 2009-ben 480 ezer forint volt, míg 2010-ben már 565 ezer forint. A balesetbiztosításoknál 27 ezerről 41 ezerre nőt az átlagos kifizetés, míg az egészségbiztosításoknál (általános és utasbiztosítás) a 67 ezres átlagkifizetés 71 ezerre emelkedett.

Nagyon sok vagyonkár volt

A bizosítónál idén további csaknem 300 ezer vagyonkárt jelentettek be, ezek várható értéke összesen 32 milliárd forint, amiből december közepéig a társaság 22 milliárdot már ki is fizetett. Mind az esetszám, mind pedig azok összege mintegy 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ez főleg a megnövekedett viharoknak köszönhető.

A Generali az idei évben eddig közel 102 ezer elemi kárbejelentést regisztrált az időjárás miatt károsodott lakóépületekre és ingóságokra, ezek becsült kárértéke meghaladja a 12,5 milliárd forintot. Tavaly egész évben 4 milliárd forint alatt maradt a 47 ezer elemi kár értéke.Ami a gépjármű károkat illeti, az idén 71,5 ezer káresetet jelentettek be az ügyfelek, a kártérítések várható teljes összege 23,6 milliárd forint lesz, melyből a biztosítótársaság eddig több mint 14 milliárdot már ki is fizetett. Csak az elemi károk – jégverés, vihar, árvíz – miatt a járművekben több mint 320 millió forint értékű kár keletkezett.

A kötelező biztosítások között a 90 millió forintos összeg jelentette a csúcsot. Ezt egy négyfős család kapta: karamboloztak, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére fizették ki a négy megsérült családtagnak a 90 milliót. Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjármű-balesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést, és maradandó agykárosodást szenvedett egy hölgy, aki a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb-biztosításának terhére 66 millió forintot kapott. A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, mely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba, egy, a jármű elé kifutó kutya miatt, olvasható a biztosító közleményében.