Még osztalékért is kockázatos vásárolni

2010.12.29. 07:15
Az év elején egyre inkább fókuszba kerülnek az osztalékpapírok, mivel közeleg a kifizetések ideje. Most mégis nehéz helyzetben van, aki erre spekulál, ugyanis a válságadókkal érintett társaságok egy részénél bizonytalan az osztalék aránya is, ráadásul kamatemelési ciklus kezdődött Magyarországon, ami szintén rontja az osztalékpapírok értékelését.

Általában az osztalékrészvények hozamát az ötéves vagy a tízéves állampapírok hozamához szokták hasonlítani. Jelenleg az irányadó mutató 7,7-7,9 százalék, azonban számítani kell arra, hogy a jövő év elején folytatódik a magyar kamatemelési ciklus, ami mindenképpen emelheti ezeket a hozamokat. Ennek pedig az a következménye, hogy az osztalékrészvények csak alacsonyabb árfolyam mellett tudják tartani az ennek megfelelő hozamokat – írja a Napi Gazdaság.

Ugyanakkor az egyszerű osztalékhozammal történő árazásnak - amikor hüvelykujjszabályként a kockázatmentes hozamokkal hasonlítják össze az osztalék és az adott papír hányadosát - persze megvan a hátulütője, mivel ahhoz, hogy a részvény a szelvényvágást követően se veszítsen többet értékéből, a kedvező osztalékhozamnak elvileg fenntarthatónak kéne lennie. Márpedig ez jelenleg kétséges.

A két áramszolgáltató, az Elmű és az Émász például még nem tette közzé, hogy milyen mértékben érinti az energiatársaságokra kirótt különadó, és ezt miből gazdálkodja ki. Az Elmű tavaly részvényenként 2100 forintot, az Émász 1600 forintot fizetett, ami a mostani árfolyamokkal számolva nagyjából 7,5 százalékos éves osztalékhozamnak felel meg. (Ez ugyan nem túl kecsegtető arány, de ne felejtsük el, hogy az osztalékkifizetés már csak öt hónapra van és nem egy évre.)

A Zwack esetében sem biztos a korábbi évek 1000 forintos részvényenkénti osztaléka, hiszen a cég forgalma jelentősen esett, és kérdéses, hogy a mostani karácsonyi, illetve szilveszteri szezon hogyan sikerült, bár talán optimizmusra adhat okot, hogy az eddigi hírek szerint a lakosság költési kedve valamelyest nőtt. Mindenesetre aki bízik az 1000 forintban, az jelenleg 7,5 százalékos hozam mellett tudja csak megvenni a részvényt. Ráadásul a Zwack üzleti évének eltolódása miatt később fizet osztalékot.

Jelenleg a legjobb hozammal a Magyar Telekom részvénye kecsegtet: 10,3 százalékos éves osztalékhozamot kínál. Már közölték is, hogy várhatóan 50 forint környékén lesz az osztalék (ezzel számoltunk a hozamot illetően), így ez sem jelent már túl nagy kockázatot. Ugyanakkor technikailag még bőven belefér, hogy 500 forint alá is benéz a részvény árfolyama, ráadásul a szakértők minden évben felhívják a figyelmet, hogy az osztalék kifizetését két hónappal előbb kezdik el beárazni, vagyis a májusi dátumig még bőven van idő a vásárlásra.

Amennyiben pedig a régiós szektortársakat vizsgáljuk, sokkal nagyobb különbségek is akadnak az osztalékhozam és a kötvények árazása szempontjából. A spanyol Telefónica SA cseh leányvállalata, a Telefonica O2 például sokkal alacsonyabb kamatszint mellett forog 10 feletti osztalékhozammal.